RIK: Ukidaju se sve izborne radnje

RIK: Ukidaju se sve izborne radnje

Sve izborne radnje u Srbiji se prekidaju dok je na snazi odluka o vanrednom stanju, odlučila je u ponedeljak uveče na sednici Republička izborna komisija.

To znači da će po prekidu vanrednog stanja biti utvrđeni novi rokovi za sprovodenje izbora.

Republička izborna komisija je večeras, 16. marta, donela rešenje o prekidu svih izbornih radnju u sprovođenju izbora za narodne poslanike, koji su raspisani za 26. april, a sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja.

RIK je postupila u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merema za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se "stupanjem na snagu ove uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine", saznaje Mondo.

U uredbi koja je objavljena u ponedeljak, 16. marta u Službenom glasniku, još se navodi da se zadužuju nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju i do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora. "Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja".

Ovim rešenjem se privremeno zaustavlja izborni proces dok traje vanredno stanje prouzrokovano širenjem korona virusa, i biće nastavljen po donošenju odluke o prestanku vanrednog stanja, saopštio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv, javlja Mondo.

Predsednik Aleksandar Vučić zakazao je ranije za sutra razgovor sa svima koji su zainteresovani za parlamentarne izbore i to u Palati Srbija kako ne bi nikoga ugrozili zbog novonastale situacije.

Podsećamo, u Srbiji je u nedelju uveče uvedeno vanredno stanje zbog epidemije korona virusa.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan