Spreman prvi veliki ovogodišnji udar na komarce i krpelje u celom Novom Sadu

Spreman prvi veliki ovogodišnji udar na komarce i krpelje u celom Novom Sadu

"Ciklonizacija" počela i sveobuhvatnu akciju sistematske zaštite zdravlja Novosađana.

Nakon što su prethodnih dana izvedeni tretmani protiv komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju u kojima se nalaze zgrade čiji podrumi su konstantno po vodom, ekipe "Ciklonizacije" danas su počele monitoring odraslih komaraca na celoj teritoriji grada Novog Sada. Kako navode iz ovog preduzeća, rezultati monitoringa se očekuju u najkraćem roku, pa će, na osnovu tih podataka, i serija tretmana protiv odraslih komaraca biti izvedena već tokom ove nedelje.

– Praktično, ovogodišnja akcija zaštite zdravlja građana od komaraca počela je pre nedelju dana izvođenjem larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca na Novom naselju. Takođe već duži period naši stručnjaci prate stanje na celoj teritoriji grada i  naša procena je da je došlo vreme za monitoring i tretmane protiv takozvanih urbanih, ili kućnih, komaraca – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako navodi, ovi tretmani će se izvoditi sa zemlje, jer je ovaj način pokazao najveću efikasnost protiv pomenute vrste komaraca.

– Pratimo i stanje sa rečnim komarcima na Dunavu, ali za sada, zbog niskog vodostaja, nema potrebe ni za larvicidnim ni za tretmanima protiv odraslih formi ovih komaraca – objašnjava Aćimović.

Paralelno sa ovom akcijom, Aćimović najavljuje i start serije tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcija zaštite zdravlja građana od krpelja.

– Naše ekipe su već dva dana na terenu i rade monitoring krpelja na svim uređenim zelenim javnim površinama u gradu i prigradskim naseljima. Prvi tretmani biće izvedeni već sutra, a sve  površine, za koje se ispostavi da su zaražene krpeljima biće obuhvaćene tretanima u narednih nedelju dana – kaže Aćimović.

Praktično, ovom serijom tretmana protiv komaraca i krpelja "Ciklonizacija" pokreće u punom obimu sve redovne aktivnosti iz svog delokruga rada. Ipak, kaže Aćimović, "Ciklonizacija" će i dalje nastaviti da radi u tri smene kako bi uspela da u narednom periodu nastavi i sa svim merama dezinfekcije otvorenih i zatvorenih prostora koje, po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije, sprovodi u cilju zaštite zdravlja i života Novosađana i sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Dezinfikovane pijace, nastavlja se dezinfekcija ulica, zgrada…

Ekipe “Ciklonizacije” jutros su dezinfikovale i sve pijace koje su od danas počele sa radom. Takođe, nastavljaju se i sve druge mere koje “Ciklonizacija” sprovodi od početka epidemije korona virusa. Svakodnevno se dezinfikuju kvartovi u okolini svih zdravstvenih ustanova i gerontoloških centara, širi centar grada, svi bulevari i prometnije ulice u gradu i prigradskim naseljima.


Svakodnevno se dezinfikuju i sva javne ustanove, zgrade suda, policije i žandamerije, inspekcija, vozila hitne pomoći. Takođe nastavlja se i akcije dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada. Akcija postavljana dezobarijera i njihvog inicijalnog punjenja privedena je kraju, a zadatak njihovog održavanja i dopunjavanja, gradski štab za vanredne situacije poverio je upravnicima stambenih zajednica. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan