SSP: Spomenik "nevinima" s imenima fašističkih zločinaca je izrugivanje žrtvama

SSP: Spomenik "nevinima" s imenima fašističkih zločinaca je izrugivanje žrtvama

Uprkos protivljenjima i protestima građana, gradske vlasti ne odustaju od "Spomenika nevinim žrtvama 1944/45." na uglu ulica Iva Andrića i 1.300 kaplara na Limanu 4.

Čini se da će inicijativa zaista i proći, budući da je ovaj put Uprava za urbanizam i građevinske poslove odobrila radove koji podrazumevaju parterno uređenje, izgradnju postamenta i postavljanje rasvete.

Spomenik je sporan iz više razloga, pre svega, jer nema odgovarajuću spomeničku građu, odnosno prateću dokumentaciju koja potvrđuje autentičnost navoda. Zbog toga se na obeležju nevinih nalazi ime ubice Janoša Tota, ali i niza osvedočenih zločinaca koji su slali u smrt svoje sugrađane kao egzekutori ili potkazivači – napominje Gradski odbor  Stranke slobode i pravde (GrO SSP) Novog Sada.

Spomenik "nevinim žrtvama 1944/45" i dalje izaziva buru u novosadskoj javnosti

DS zatražio od gradske vlasti da odustane od podizanja spomenika nevinim žrtvama 1944/45.


Oni ističu da su više puta ukazivali "na ovaj podmukli istorijski revizionizam i podlu zamenu teza s ciljem izjednačavanja žrtava i dželata".

Antifašistički front: Spomenik na kom se nalaze i ratni zločinci ruganje žrtvama i sramota za NS


– Podizanje ovakvog spomenika gradonačelnik Miloš Vučević smatra činom patriotizma. Novosađani, kao svedoci dugogodišnjeg pustošenja budžeta, znaju da je u pitanju drama iz tri čina: osmisli nakaradan projekat, angažuj "podobne" neimare i za sve to ispostavi "papren" račun građanima. Oprobani recept ovaj put je posebno problematičan, jer predstavlja izrugivanje žrtvama, njihovim porodicama, kao i antifašističkoj baštini Grada heroja
– zaključuje dr Danijela Grujić, predsednica GrO SSP Novi Sad.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan