Stručnjaci otkrili da li kafa zaista dehidrira naš organizam

Stručnjaci otkrili da li kafa zaista dehidrira naš organizam

Iako je kafa mnogima omiljeno piće, nju odlikuje jedan veliki nedostatak – kafa je ponekad ocenjena kao nezdrava jer dehidrira.

Ipak, doktor negira hipotezu po kojoj je jedan od navodnih nedostataka šoljice kafe to što iscrpljuje vaš sistem vode.

Mnoge zabune kreću od nesporazuma o tome šta kofein radi u vašem organizmu.

Kofein je blagi diuretik, što znači da povećava vašu potrebu za mokrenjem, tako da u tom smislu gubite više vode nego što biste gubili da niste popili kafu – objasnio je S. Adam Ramin, urolog iz Los Anđelesa i medicinski direktor specijalista za urologiju raka i dodao:

Međutim, samo zato što je nešto diuretik ne znači da će vas automatski dehidrirati, a efekat je u ovom slučaju mali. Kafa je uglavnom voda, tako da zamenjuje ono što izgubite.

U recenzionom časopisu PLoS Oe objavljena je metaanaliza koja je zaključila da kafa, kada se konzumira u umerenim količinama, pruža slične hidratantne kvalitete kao i voda. Rezultat u delu ovog istraživanja bio je da odrasli koji su pili između tri i šest šoljica vode dnevno nisu pokazali nikakvu razliku u hidrataciji.  

Amanda A. Kostro Miler, licencirani dijetetičar nutricionista u Nešvilu objasnila je li vas kafa dehidrira.

U prošlosti je ljudima često savetovano da izbegavaju kafu ukoliko žele da ostanu hidrirani, međutim to je mit. Kafu možete rasporediti na osnovu svojih namera po pitanju hidratacije – rekla je stručnjakinja za ishranu.

Stručnjaci su objasnili da iako kafa može biti hidrantna, to ne znači da treba da je pijete kao jedini izvor hidratacije, prenosi City magazin.

Ako pijete kafu umesto vode, možete da naštetite sopstvenom zdravlju, postanete nervozni, anksiozni i neispavani. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan