Sva dugovanja za komunalije zastarevaju nakon godinu dana

Sva dugovanja za komunalije zastarevaju nakon godinu dana

Sva dugovanja za komunalije po Zakonu o obligacionim odnosima zastarevaju nakon godinu dana, odnosno 12 meseci od nastanka duga.

Nakon tog roka trgovac ima pravo da tuži potrošača koji se, kako bi izbegao naplatu duga, može pozvati na rok zastarelosti, piše Biznis.rs

−Jednogodišnji rok zastarevanja odnosi se na komunalne usluge i srodne delatnosti. To su sve usluge od opšteg ekonomskog interesa – struja, voda, telefon, kablovska, parking servis. Znači, sve one usluge koje čak ne moraju da budu pružane od trgovaca koji predstavljaju javna komunalna preduzeća, nego i one u koje spadaju privatne kompanije poput mobilnih i kablovskih operatora. Sve to spada u jednogodišnji rok zastarelosti − kaže predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović.

Trgovac može da tuži dužnika i posle pet godina, ali pravo potrošača je da se pozove na zastarelost, kaže naš sagovornik i dodaje da, ako to ne uradi, dug ponovo postaje regularan i trgovac može da ga naplati preko izvršitelja.

Problem je što neki mobilni operatori, odnosno njihovi pravni zastupnici, pokušavaju da obmanu dužnike iako je prošlo godinu dana. Dug zastareva posle godinu dana i to je jedina istina. Svaki potrošač je dužan da u roku izjavi prigovor zastarelosti i takav postupak bi na sudu kasnije bio obustavljen − objašnjava Gavrilović.

U udruženju potrošača "Efektiva" navode da se potrošači masovno žale da pojedini trgovci uslugama fiksne i mobilne telefonije preko svojih punomoćnika pokušavaju naplatu davno zastarelih potraživanja, uz tvrdnju da se na ove usluge, navodno, ne primenjuje član 378 Zakona o obligacionim odnosima (ZOO), koji predviđa jednogodišnji rok zastarelosti za komunalne usluge, struju i telefoniju, već se, za pravna lica, primenjuje član 374 ZOO koji predviđa trogodišnji rok zastarelosti, a za fizička lica, član 371 ZOO koji predviđa opšti, desetogodišnji rok zastarelosti.

Reč je, kako tvrde, o obmani prosečnog potrošača, zasnovanoj na njegovoj pravnoj neukosti, nepoznavanju propisa i nepoznavanju sudske prakse.

Izvor: Biznis.rs (Stefan Petrović)

Oceni vest:
14
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iz tiganja u vatru

  pre 809 dana i 10 sati

  Ako bismo pitali građane koji nemaju novca, siguran sam da bi više voleli da zastareva posle 2 ili 5 godina.
  Ovako, već posle mesec-dva neplaćanja mogu da očekuju i tužbu i troškove sns... pardon javnih beležnika.
  Drugim rečima, nemaju ni vremena da se snađu.
  To je stvaranje pritiska na građane koji su inače u materijalnoj nevolji.
  To je nekom napredak?

  Oceni komentar:
  1
  28
 • Bojana Jankov Bah

  pre 809 dana i 6 sati

  Zastarelo

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Dragan

  pre 808 dana i 18 sati

  Meni su naplatili dug za struju posle 10 gofina i ako sam se pozvao na zastarelost duga... ovo je Srbija gde je sve moguće! Sudio sam se sa njima par godina... tako da to što pišete nije izvodljivo u praksi!

  Oceni komentar:
  0
  16
 • Lili

  pre 808 dana i 13 sati

  Dali znate gde živimo ovo je Srbija, država sa svojim lešinarima uzeli i ono crno ispod noktiju.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • ludaja

  pre 808 dana i 9 sati

  ako zastarevaNIJE NORMALNO damora da se POZOVE na čl zakona da bi seuvažilo.ILI zastareva ili ne.To da bi se izbegao zakon i tuženi spečio da se pozove na zastarevanje.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Sonja

  pre 807 dana i 20 sati

  Cela "drzava" je prevara.trenutno je prevarant prevario sebe:))

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Demir Abazi

  pre 699 dana i 19 sati

  Par pitanja kome se obratiti i šta dalje za neplaćeni računi vodovod usluge prošlo više od 4,5 godina i danas dostavljen poziv izvršitečja šta dalje činiti ako dug uastari hvala unapred

  Oceni komentar:
  1
  2