Temerinac štrajkuje glađu zbog zagađenja iz farme svinja

Temerinac štrajkuje glađu zbog zagađenja iz farme svinja

Juče je bio peti dan kako Davor Bošković iz Temerina štrajkuje glađu ispred zgrade opštine, tražeći da nadležni hitno zatvore farmu svinja "Temerin agrar".

Inače, grupa građana već godinama zahteva iseljenje te farme, koja širi nesnosan smrad i, kako tvrde, zagađuje životnu sredinu.

Kako javlja N1, "to nije jezero već tečna deponija, puna fekalija". I to tik uz njive ispod koje prolaze cevi iz kojih se deponija puni. Cevi idu dalje do kanala, u kom su meštani Temerina nekada davno učili da plivaju, pa još kilometar dalje, do farme "Temerina agrara", sa 36.000 svinja. Samo pedesetak metara od prvih kuća u selu.


Farma je tu već devet godina, ali na smrad meštani ne mogu da se naviknu.

Miris je nekad jači, nekad slabiji, sve zavisi od vetrova kako duvaju, tako da, evo vidite sad, ova žica, to je već ograda farme, a onaj tamo beli zid, ako vidite tamo, to su već prve svinje – kaže za N1 Branislav Tintor i istiće da je to svega 54 metra od njegove kuće.

Podsećamo, pedesetak Temerinaca je tužilo ovu firmu još kad je počela sa radom. Međutim, iako je Osnovni sud u Novom Sadu prvo doneo presudu u njihovu korist, novosadski Apelacioni sud je ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno odlučivanje. 

Meštanin Milenko Karlica napominje da su se obraćali svim nadležnim institucijama – i ministru životne sredine, i ministru poljoprivrede, i pokrajinskim ministarstvima.

Zaštitniku građana smo ovde nas pet predali 90 dokumenata i vidite čuda, nismo dobili odgovor na to – kaže Karlica.

Jedini ko se odazvao na poziv, bio je krajem juna ove godine ataše austrijske ambasade Kristijan Bravenc, jer je "Temerin Agrar" ćerka firma austrijske kompanije "Gierlinger Holding".

– On je obišao zajedno sa nama sve to i tu lagunu, bio je šokiran i kad je video sve to i tu lagunu on je rekao "das ist nicht lagune, das ist Deponia" – priča Davor Bošković za N1.

Nekoliko dana posle posete, austrijski ataše obećao je da će na farmi ubuduće biti manje svinja. Temerinci, međutim, imaju samo jedan zahtev – da se farma iseli.

Zbog toga se ovaj meštanin odlučio na drastičan korak – štrajk glađu ispred Opštine, do ispunjenja zahteva. Za sada se uzdaju u ministra poljoprivrede, koji im je u telefonskom razgovoru obećao da će uskoro doći u Temerin, piše N1.

Pitanja koja je ovaj medij uputio opštini Temerin, firmi Temerin-Agrar, ali i austrijskoj ambasadi, jer je austrijska kompanija zakupac farme, još uvek su bez odgovora.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan