Umesto suvenira turiste dočekuje prazan lokal

Umesto suvenira turiste dočekuje prazan lokal

Nakon svečanog otvaranja Suvenirnice na Keju, jula 2011. godine, u prisustvu američke ambasadorke i tadašnjeg gradonačelnika, izgledalo je da će ovo mesto postati obavezna stanica turistima koji pristignu s brodovima. Međutim, već nakon prve sezone, goste s brodova dočekivao je prazan lokal umesto veliki izbor suvenira koji će ih podsećati na boravak u Novom Sadu.

Suvenirnica na Keju je otvorena u okviru projekta Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj grada i Agencije USAID "Oživljavanje obale Dunava", za koji je grad dobio 90.000 dolara.

Ovaj objekat je poveren na upravljanje javnom preduzeću "Poslovni prostor", a Turistička organizacija grada je u ulozi zakupca. Prema rečima direktora TONS-a Branislava Kneževića lokacija Suvenirnice je vrlo povoljna zbog turista koje turistička ponuda dočekuje odmah po pristizanju u grad, ali prostor je neuslovan, jer je od stakla i ne može da se rashladi, a nema ni sanitarnog čvora.

-Turistička organizacija nije ni učestvovala u realizaciji ovog projekta, koji je veoma neuslovan za rad. Tamo leti bude plus 50 stepeni. Takođe, čak i kada bi objekat bio u funkciji, mi ne bismo imali koga da pošaljemo da tamo radi, jer nas 12 je raspoređeno u tri info centrau gradu. Turistička ponuda je u ekspanziji i mi imamo sve više aktivnosti - istakao je Knežević.


A lepo je počelo: Bivši gradonačelnik Igor Pavličić i ex-ambasadorka SAD Meri Vorlik otvorili suvenirnicu 2011. godine

Iako je ranijih godina bilo reči o rekonstrukciji lokala za prodaju suvenira, kako bi se stvorili uslovi za rad tokom letnjih meseci, to se za sve ove godine nije dogodilo. Iz "Poslovnog prostora" navode da je svaki vid adaptacije i prilagođavanje objekta obaveza zakupca, odnosno Turističke organizacije, kao i da oni nemaju planiran novac za tu namenu.

Direktor TONS-a kaže da im ugovor o zakupu ističe ove godine, te da isti neće produžavati, jer je objekat neuslovan.

- Mi već pripremamo našu ponudu suvenira, koji će se prodavati, kao i ranijih godina u našem Info centru u Jevrejskoj ulici. Imaćemo veoma bogatu i lepu ponudu, ali zaista ne znam šta će biti sa Suvenirnicom na Keju - naglasio je direktor TONS-a.

Iz Udruženja turističkih vodiča Novog Sada ističu da je velika šteta što Suvenirnica na Keju nije u funkciji, jer je ona prva stanica za brojne goste koji dolaze u Novi Sad "sa dunavskih lađa".

- Ostale suvenirnice u Novom Sadu nisu na adekvatnim lokacijama, jer se uglavnom nalaze po pasažima glavnih ulica, a trebalo bi da budu u samom centru grada. Stoga, moram da pohvalim trgovce koji samostalno izlažu suvenire duž Župne crkve Imena Marijinog, to je odličan primer dobre lokacije za suvenirnice, koja odgovara i turistima i onima koji se bave prodajom suvenira - napomenuo je predsednik Udruženja novosadskih vodiča Radivoj Novakov.

Prema podacima Kapetanije u luku Novi Sad u sezoni pristigne oko 200 brodova sa po 400 turista, a kako Suvenirnici na Keju nije bilo suđeno da bude prijemni punkt za strane goste, oni će morati sami da se snađu gde mogu da kupe uspomenu na posetu našem gradu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan