Uspela peticija Telepčana: Traži se nova lokacija za vatrogasce

Uspela peticija Telepčana: Traži se nova lokacija za vatrogasce

Zaustavljen projekat izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije u Novom Sadu. Odluka o obustavi radova doneta na osnovu peticije 2.535 stanovnika Telepa.

Dugo planiran početak izgradnja Regionalnog centra za vanredne situacije, posle dva neuspela tendera za izradu tehničke dokumentacije, ponovo je obustavljen, jer je više od 2.500 žitelja novosadskog naselja Telep peticijom tražilo da budući objekat ne bude na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice.

Kako pišu "Večernje novosti", planom detaljne regulacije Telepa bilo je predviđeno da se na pomenutoj lokaciji na 2,35 hektara izgradi regionalni centar u kojem bi, osim vatrogasaca, bile smeštene i sve druge službe za zaštitu i spasavanje ljudi i materijalnih dobara. To rešenje, međutim, nije naišlo na odobravanje žitelja tog dela Novog Sada, koji su tražili park umesto regionalnog centra i gradonačelniku Milošu Vučeviću uputili peticiju.

- Odluka o obustavi se donosi na osnovu peticije 2.535 građana koji traže da se regionalni centar za vanredne situacije ne gradi na planiranoj lokaciji. U narednom, naručilac će razmotriti mogućnost da se iznađe rešenje za drugu lokaciju na kojoj bi se gradio ovaj objekat - navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Povodom novonastale situacije, gradonačelnik je izjavio da su građani predložili da se budući regionalni centar izgradi na mestu nekadašnjeg rasadnika "Gradskog zelenila", a prvobitno planiranoj lokaciji za kombinovanu parkovsku i stambenu površinu. Dato je urbanistima da razmotre.

Novosadskim vatrogascima odavno je potreban nov, veći prostor od sadašnjeg u Ulici Jovana Subotića, gde se ova služba nalazi više od veka. Mada je odluka o gradnji regionalnog centra usvojena 2017. godine, na preseljenje će, očigledno, morati još da čekaju.

Planom je predviđeno da osim vatrogasaca u regionalnom centru budu smeštene sve organizacione jedinice Uprave za vanredne situacije, što podrazumeva operativni centar, odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekata, odeljenje za upravljanje rizikom, odeljenje za civilnu zaštitu, navode "Večernje novosti".

NEUSPELA DVA TENDERA: Pre nego što je doneta odluka da se obustavi javna nabavka za projektovanje Regionalnog centra, Uprava za građevinsko zemljište i investicije je imala dva neuspela tendera. Prvi put se javio samo jedan ponuđač, a u drugom pokušaju stigle su tri prijave, ali u dva slučaja prijavili su se ponuđači sa nepotpunom dokumentacijom.

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan