Vučić najavio domaću proizvodnju "Sputnjika V" do kraja godine

Vučić najavio domaću proizvodnju "Sputnjika V" do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine "Sputnjik V" do kraja godine.

On je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

U ovom trenutku nemamo proizvodne kapacitete za "Sputnjik V", ali izgradićemo ih. Nije važno koliko košta, investiraćemo u to – rekao je Vučić i dodao da je cilj Srbije da proizvodi ne samo za sopstvene potrebe, već i za izvoz u regionu.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvodnji ove vakcine do kraja godine, navodi agencija i prenosi da bi u Srbiju ovog meseca trebalo da stigne još 200.000 doza ruske vakcine, 500.000 kineske, oko 90.000 doza "Fajzer/Biontek" i prve količine od oko 100.000 doza "AstraZenekine" vakcine.

Kineska vakcina je najskuplja – rekao je Vučić, a Rojters dodaje da su Srbiji pomogle bliske veze sa Kinom koja je do sada u nju investirala milijarde.

Agencija Rojters navodi da je Srbija sa više od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije, na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD, kao i da je među prvim zemljama u Evropi koja je počela vakcinaciju građana sa oko milion doza Sinofarmove vakcine.

Vučić je naglasio da će Srbija potrošiti između 200 i 300 miliona evra u toku ove godine za nabavku vakcina, ili 0,7 odsto BDP-a.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan