VUČIĆ: Nema više ruske nafte za nas

VUČIĆ: Nema više ruske nafte za nas

Iako se do juče verovalo da šesti paket sankcija EU, koji se odnosi na uvoz ruske nafte, neće dovesti do restrikcija ovog energenta, sada smo dobili informaciju koja donosi potpuni obrt." Nema više ruske nafte za nas", rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić.

Praktično, Srbija sada neće moći preko Jadranskog naftovoda (JANAF) ili bilo koje luke ili morskim putem da se snabdeva ruskom sirovom naftom, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu. Upravo njena cena, ali i strepnje od mogućih sankcija, su bile razlog što je Srbija u prthodnom periodu značajno povećala uvoz sirove nafte iz Moskve, sa prošlogodoišnjih 16 na čak 60 posto.

Zbog toga je i značajno smanjen uvoz iz Iraka, iz koga je prošle godine stizalo čak 47 posto sirove nafte ali i Kazahstana, koji je na srpskom tržištu bio zastupljen sa 10 posto.

Praktično EU sankcije znače za Srbiju da će dotok ruske nafte biti prekinut preko Jadranskog naftovoda, i da ta količina mora da se nabavi sa drugih tržišta, u prevodu koštaće više. Da je to tako pokazuje i podatak po kome je iračka nafta u prethodnom periodu bila i više od 30 dolara skuplja od ruske po barelu. Činjenica je međutim i da je nafta berzanska roba i da cena isključivo zavisi od ponude i tražnje.

Ako se zna da će na iračko ali i druga tržišta morati da se usmere i druge države iz Evrope koje su “crno zlato” uvozile iz Rusije, onda bi lako moglo da znči i veću potražnju ali i cenu.

Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku efikasnost, rekao nam je nedavno da će Srbija morati opet da se usmeri ka nafti iz Iraka i Kazahstana i da taj zaokret može dovesti do nekih poremećaja.

- Nafta je berzanska roba, što znači da cenu određuju ponuda i tražnja. U ovom slučaju, kada će ruske nafte biti manje, posledice bi mogle biti pritisak na tražnju, a to bi moglo da dovede i do veće cene na berzi - ocenio je Zdravković za “Blic Biznis”.

Oceni vest:
3
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zaki

    pre 614 dana i 15 sati

    Al nas j...e ovaj kreten....tako i treba što reče Balašević "nisu krivi on krivi smo mi što smo ćutali"

    Oceni komentar:
    3
    33
  • nema deda mraza

    pre 614 dana i 10 sati

    a sta je onda sa nasom naftom.
    rusi nose i vodu

    Oceni komentar:
    3
    17
  • Naprdnjacka Smrdija

    pre 613 dana i 23 sata

    Znaci nije pomoglo ni svo ono glumatanje preCednika, eh kako nam samo dobro ide… :)

    Oceni komentar:
    0
    13
  • Vidak

    pre 613 dana i 23 sata

    Pa to znaci samo jedno, krah privrede koja je i ovako slaba nikakava. Zaustavlja se ekonomija, cene skacu, ljudi ne kupuju i sve staje. I sada je na ivici iako deluje da je sve u redu. Bukvalno je na ivici.

    Oceni komentar:
    1
    10