Za upis prvaka škola pribavlja sva dokumenta

Za upis prvaka škola pribavlja sva dokumenta

Predškolci će se upisivati u prvi razred osnovne škole od 1. aprila, a iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije najavljuju olakšice za roditelje.

Prošle godine prvi put roditelji prvaka nisu morali sami da pribavljaju Izvod iz matične knjige rođenih i Potvrdu o prebivalištu, a ove godine škole će po službenoj dužnosti pribaviti i preostala dva dokumenta, potvrdu da je dete pohađalo obavezni pripremni predškolski program u trajanju najmanje četiri sata u toku devet meseci i Dokaz o zdravstvenom pregledu deteta, piše "Dnevnik".

Ove godine upisuju se mališani koji će 1. septembra imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina odnosno oni rođeni od 1. marta 2013. do 1. marta 2014. godine. Upis deteta u školu obaveza je svakog roditelja ili staratelja, ali za svaki slučaj na to da do 31. maja moraju upisati u školu stasalo dete, podsetiće ih i lokalne samouprave. Ukoliko neko od roditelja ovu obavezu ne ispuni, škole (koje će od lokalnih samouprava dobiti spiskove budućih prvaka) o tome izveštavaju lokalnu samoupravu već posle 15. maja, a zatim nemarnim roditeljima sledi prekršajna prijava, a kazne za nepoštovanje ove roditeljske dužnosti su od 100.000 pa do milion dinara.Pored mališana stasalih za prvi razred, u školu se mogu upisati i oni mlađi od šest i po godina, to jest i oni koji će 1. septembra imati samo šest godina, ukoliko to proceni psiholog.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan