"Zaleđeni med": Novi trend i njegove nuspojave

"Zaleđeni med": Novi trend i njegove nuspojave

Med je odličan, ali način na koji ga promovišu na društvenim mrežama da bi stekli veći broj pratilaca, kao i njegovo korišćenje u velikim količinama je suludo, smatra Kristin Kirkpatrik, registrovana dijetetičarka.

Korisnici društvenih mreža, u ovom slučaju Tik Toka, pune boce medom, kukuruznim sirupom ili mešavinom jednog i drugog, ponekad dodaju prehrambene boje ili bombone, pa ih stavljaju u zamrzivač. Kad se med smrzne, poprima drugačiju teksturu, nalik želeu.

Iako se ovaj trend možda čini bezazlenim i zabavnim, nekoliko ljudi je prijavilo nuspojave.

NBC News prenosi izjave stručnjaka prema kojima bi ovaj trend mogao da dovede dijareje, grčeva u želucu, nadutosti i drugih opasnih nuspojava.

– Prvo sam se zabrinula za njihove zube. Kao i sa svakom ljepljivom hranom, uvek se pitam kada će neko dobiti karijes ili izgubiti plombu – rekla je za "Women’s Health" nutricionistkinja Marisa Mur.

Objasnila je da su kratkoročni efekti ovog trenda posledica konzumiranja previše šećera.

– Višak šećera može da podstakne creva na povećano ispuštanje vode, a to može da dovede do dijareje – objasnila je Mur.

Kao dugoročne efekte ističe moguć visok krvni pritisak ili povećani rizik od vrste upala koje bi mogle da dovedu do bolesti srca.

– Deca prate trendove, a ne istraže ih i ne prilagođavaju sopstvenom organizmu. Budite svesni – ne morate da učinite sve što vidite – upozorila je Lisa Jang iz Stejnhardtove škole za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u Njujorku, a prenosi "Nova".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan