Postignut dogovor novosadske opozicije o zajedničkom izlasku na izbore

Postignut dogovor novosadske opozicije o zajedničkom izlasku na izbore

Posle 10 dana pregovora, 12 opozicionih stranaka i pokreta dogovorilo je da će zajedno izaći na izbore u Novom Sadu.

Na listi će se naći kandidati Stranke slobode i pravde (SSP), Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke (DS), Stranke centar Srce, Građanskog pokreta Bravo, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana (PSG), Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), Nove Demokratske stranke Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Ekološkog ustanaka i Pokreta za Preokret (PzP).

Ovim je napravljena lista koju čini većina stranaka bivše koalicije Srbija protiv nasilja, Koalicija NADA i Građanskog pokreta Bravo.

Kako javlja Radio 021, lista na kojoj se nalaze gotovo sve opozicione stranke i pokreti u Novom Sadu imaće 78 kandidata. To znači da stranke i pokreti neće imati više od pet-šest predstavnika.

Još uvek nije objavljeno ko bi mogao da bude istaknut kao kandidat za gradonačelnika i to bi mogla da bude tema pregovora unutar koalicije tek nakon izbora 2. juna, u slučaju pobede.

Postizanju dogovora prethodili su svakodnevni višesatni sastanci. Tokom vikenda je bilo govora o tome da će stranke desnice formirati sopstvenu koaliciju, ali su se vratili za pregovarački sto.

Ideja vodilja 12 opozicionih stranaka i pokreta, koje bi uskoro trebalo da potpišu i sporazum, jeste da "samo zajedničkom borbom mogu da oslobode Novi Sad" od Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, prenosi 021.rs.


Dogovoreno je da SSP, NPS, DS, SRCE, Bravo, ZLF, PSG, NADA (DSS, POKS), LSV, Ekološki ustanak i PZP sve aktivnosti u narednih mesec dana zajednički sprovode kako bi građanima pokazali koliko je važna ujedinjena borba u jednom frontu protiv grupe oko SNS-a.

Prema saznanjima 021.rs, u pregovorima su učestvovali i predstavnici Akcije progresivne Vojvodine, koja je u međuvremenu najavila bojkot, dok za Narodnu stranku i Dveri, koje će zajedno izaći na izbore, na kraju nije bilo mesta.

Nakon postizanja dogovora ostaje nejasan status mogućeg kandidat bivšeg Gradskog odbora stranke Zajedno, nakon što ih je centrala u Beogradu raspustila pošto su najavili da će izaći na izbore u Novom Sadu. Gradski odbor je već duže vreme bio u kampanji, te postoji mogućnost da se neko od predstavnika nađe na listi, pod uslovom da im se ustupi mesto.

Podsetimo, pokret Kreni-Promeni izaći će samostalno na novosadske izbore.

Kreni-Promeni izlazi samostalno na izbore u NS, poznat i kandidat za gradonačelnika

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Spas Srbije od lopova sa tašnom i mašnom

    pre 17 dana i 8 sati

    Hvala Bogu jedinome!

    Oceni komentar:
    2
    10