52 vikenda u Novom Sadu: Muzejski kompleks Kulpin (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Muzejski kompleks Kulpin (FOTO)

Na samo dvadesetak kilometara od Novog Sada nalazi se Kulpin, naselje koje se pod istim imenom pominje u srpskim izvorima u prvoj polovini 15. veka i to kao posed Đurađa Brankovića.

U 18. veku na mestu naselja je bila pustara koju je carica Marija Terezija darovala vojničkoj porodici Stratimirović-Vučković, poreklom iz Hercegovine. Stratimirovići su tu izgradili Mali i Veliki dvorac sa pomoćnim objektima, park koji ih okružuje, zatim pravoslavni hram posvećen Vaznesenju Hristovom u kome su neki i sahranjeni.


Od osamdesetih godina 19. veka posed Stratimirovića u Kulpinu pripadao je porodici Dunđerski koji su zaslužni za njegov sadašnji izgled. Veliki dvorac rekonstruisan je prema planovima Momčila Tapavice.


Muzejskom kompleksu u Kulpinu danas pripada i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića kao i Slovačka-evangelistička crkva.


Posetioci mogu obići izložbe poljoprivrednih mašina i oruđa, kao i istorije poljoprivrede koje se nalaze u pomoćnim objektima i izložbu stilskog nameštaja u Velikom dvorcu. Muzejski kompleks Kulpin je depandans Muzeja VojvodineTekst:
Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan