52 vikenda u Novom Sadu: Odmor u šumama fruškogorske regije (FOTO)

52 vikenda u Novom Sadu: Odmor u šumama fruškogorske regije (FOTO)

Fruškogorska regija je bogata prirodnim i stvorenim vrednostima da se često, u tom obilju, teško odlučiti gde na kratki odmor i uživanje. Za sve koji žele da nakratko pobegnu iz gradske gužve u svako godišnje doba i to u šumski predeo, a da pritom imaju sve potrebne uslove smeštaja i odgovarajuću gastronomsku ponudu, možda su sledeći smeštaji pravi izbor.

Hotel "Norcev" (***) je samo 20 km udaljen od Novog Sada. Nalazi se pored TV tornja okružen šumskim kompleksom. Može biti pravi izbor za sve koje žele komforan i romantičan odmor u središtu Fruške gore, ali i za sve koji vole aktivan odmor. Pešačke staze pružaju se ka Iriškom vencu i dalje prema Vrdniku, ili manastirima Grgeteg i Velika Remeta. Na Iriškom vencu je Informativni centar JP "Nacionalni park Fruška gora" sa prirodnjačkom postavkom i suvenirnicom. Posetocima su na raspolaganju i usluge vodičke službe.


Centar za privredno-tehnološki razvoj
(CePTOR) je podjednako kongresni i turističko-ugostiteljski kompleks, te se gosti koji žele da provedu vreme u komfornom smeštaju i uživaju u lokalnoj kuhinji i vinima, takođe srdačno dočekuju. Centar se nalazi na Andrevlju, jednom od najlepših izletišta Fruške gore, okružen listopadnim šumama. Za ljubitelje pešačenja i uživanja u šumskom ambijentu i svim blagodetima koje šume pružaju, postoje pešačke staze ka Partizanskom putu i Letenci. Posetioce Centra na Andrevlju obradovaće saznanje da se u neposrednoj blizini nalaze Čerević i Banoštor, podunavska naselja koja vredi posetiti.  


Ako do sada niste čuli za lepotu i vrednost hrastovih Bosutskih šuma i upečatljivu romantiku Morovića, možda je vreme da deo toga sami istražite. Vojna ustanova "Morović" ima ponudu za sve koji vole da uživaju u netaknutoj prirodi moćnih stogodišnjih šuma i nose isključivo fotoaparate. Smeštaj u komfornim vilama "Košuta" i "Srna" (rezidencijalni objekat građen za Tita) i gastronomska ponuda koja uz to ide zadovoljiće mnoge ukuse i očekivanja. Retka neposredna iskustva posmatranja jelena ovde su ponekad moguća, ali sa određene udaljenosti. Posetioci vile "Košuta" mogu videti jelene kod hranilišta u blizini vile, ali na način da ne uznemire ove plemenite životinje. 


Morović je neveliko naselje smešteno na ušću Studve u Bosut. Voda, šume i mit su ugrađeni u njegovu savremenu priču. U okruženju gorostasnih Bosutskih šuma, na štitu od reka krajem 14. veka izgrađena je nekad moćna tvrđava koja je branila južne granice Ugarske. Na te mitske dane danas podsećaju ostaci zidina i čudesna Rimokatolička Crkva Sv. Marije, koja kao da je upečatljiva kulisa drame o krstaškim ili osmanskim pohodima. Najreprezentativniji deo naselja danas se nalazi unutar nekadašnjih zidina, a romantične tonove na slici Morovića daju mostovi na Studvi i Bosutu. Da neveliko naselje na dve reke i tri mosta sve više postaje destinacija za izlete i kraći odmor govori turistička ponuda gde posebno mesto imaju Etno kuća "Gagijevo sedlo" i Vila "Sunce".


Tekst:
Gordana Stojaković
Foto: Turistička organizacija Grada Novog Sada
 

 Ukoliko ste zaljubljenik u kreativno pisanje, imate omiljena mesta, pejzaže, lokalitete u Novom Sadu i okolini koji vas inspirišu, uživate u lokalnim specijalitetima i domaćim vinima, a želite da vaše doživljaje iz Novog Sada podelite sa nama, prijavite se na Nagradni literarni konkurs i postanite deo novosadske priče o izboru za najlepšu pisanu reč

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Branko

  pre 1080 dana i 19 sati

  Ima na Fruškoj gori toliko toga, zaista. Ja upravo pokušavam da napravim neku varijantu da se tamo preselim i da se samo zimi vraćam u grad. Samo da mi solis nekretnine nađu neku vikendicu...
  Super je i onaj deo oko Sremske Kamenice i Ledinaca. O Srpskoj Svetoj Gori i da ne govorimo.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Još tema

  pre 1080 dana i 2 sata

  Evo prodajemo mi vikendicu, odmah na izlazu iz Kamenice, pa nijedna agencija nije uspela da je proda.
  Svi priključci, struja, voda, telefon, SBB internet... e pa brajko, ne mere to jeftino za par desetina hiljada evra.
  A odgovarajućeg kupca nema, koliko god se trudili agenti.
  Para narod nema.

  Oceni komentar:
  1
  2