ANEMIJA ZBOG DEFICITA GVOŽĐA: Iz ugla magistarke biohemije

ANEMIJA ZBOG DEFICITA GVOŽĐA: Iz ugla magistarke biohemije

Anemija je jedno od najčešćih patoloških stanja. Može biti bolest sama po sebi, ali je mnogo češće udružena sa nekom drugom bolešću.

U ovom tekstu, MR PH Branka Krompić, specijalista medicinske biohemije, zaposlena u laboratoriji Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina, daje nam odgovore na važna pitanja u vezi sa anemijom zbog deficita gvožđa.


Kako saznajemo od naše sagovornice, anemija koja se javlja zbog nedostatka gvožđa naziva se sideropenijska anemija. Tradicionalno je definisana kao mikrocitna, hipohromna anemija, nastala zbog nedostatka gvožđa u organizmu

Savremena definicija nedostatka gvožđa uvodi koncept negativnog balansa gvožđa u organizmu koji ima tri stadijuma:

  • Prvo se javlja iscrpljenost depoa gvožđa;

  • U drugom stadijumu, koji se naziva eritropoeza sa nedostatkom gvožđa, snižen je nivo gvožđa u krvi. Ovaj stadijum, kao i prvi, uglavnom protiče bez simptomai mogu se otkriti samo na osnovu laboratorijskih testova. To je takozvana latentna anemijabez simptoma, tj. nedostatak gvožđa bez anemije;

  • U  trećem stadijumu se tek razvija sideropenijska anemija;


Zato je, kako naglašava mr ph Krompić, značajno da se problem otkrije u ranim fazama, kada se još nije razvila anemija, da bi se adekvatnom terapijom i sprečio njen nastanak. Jer kako je već rečeno, sideropenijska anemija je kasna manifestacija deficita gvožđa u organizmu i razvija se tek kad se depoi gvožđa potroše, a neadekvatan unos ili gubitak gvožđa produži. Zato prilikom terapijske primene gvožđa, i posle kliničkog korigovanja anemije, treba i dalje sprovoditi terapiju gvožđem, do dopune depoa gvožđa u organizmu. Cilj terapije anemije nije samo popraviti anemiju, već i obezbediti skladište od najmanje 0,5-1,0 grama gvožđa.

Najčešći uzroci nedostatka gvožđa su: povećane potrebe (u trudnoći, kod adolescenata tokom rasta, nedonoščadi) povećan gubitak gvožđa (putem gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta, pluća) neadekvatna resorpcija kod nekih bolesti, kao i povećan unos namirnica koje mogu da ometaju apsorpciju gvožđa, kao što su pojačan unos kafe, čaja, mleka, skroba, ...

Gvožđe je neophodan element za naš organizam, a ono se iz hrane veoma malo apsorbuje. Količine koje se gube putem urina, znoja, menstrualnim krvarenjem su neznatne, tako da najveći deo gvožđa, u stvari, kruži u organizmu. Dnevne potrebe iznose oko 1,7 miligrama i zavise od uzrasta, pola i fiziološkog stanja – kaže Branka Krompić.


Hranom se unese i do 10-20 mg gvožđa, najviše mesom, a zatim i povrćem i žitaricama, ali od toga se apsorbuje samo 5-10%, oko 1 mg. To je dovoljno za muškarce i za žene u postmenopauzi, dok je ženama u reproduktivnom periodu potrebno i do 2 mg gvožđa dnevno. Povećane potrebe se javljaju kod trudnica, dojilja, dece.

U namirnicama biljnog porekla nalazi se prvenstveno gvožđe u oksidovanom obliku, koje se teže apsorbuje, dok je u namirnicama životinjskog porekla u redukovanom obliku i lakše se apsorbuje. Zbog toga je, posebno za vegetarijance, poželjno da uz namirnice bogate gvožđem unesu vitamin C koji će prevesti gvožđe u odgovarajući oblik. Apsorpcija zavisi i od lučenja želudačne kiseline koja je pospešuje – tvrdi Krompić.

Specifične biohemijske analize koje otkrivaju sideropenijsku anemiju podrazumevaju, pre svega, ispitivanje snabdevenosti organizma gvožđem i to su: serumsko gvožđe, totalni kapacitet vezivanja gvožđa (total iron binding capacity, TIBC), nezasićeni kapacitet vezivanja gvožđa (unsaturated iron binding capacity, UIBC), saturaciju transferina, feritin.


Najveći problem u dijagnostici anemije javlja se u stadijumima kada nema kliničkih simptoma, kada je ispražnjena rezerva gvožđa, a hemoglobin i dalje ostaje u granicama normalne vrednosti. Zato je u ranim stadijumima razvoja sideropenijske anemije određivanje koncentracije glavnog depo oblika gvožđa u organizmu-feritina, najpouzdaniji marker. Takođe, određuje se nivo gvožđa u serumu, i preporučuje se da se zajedno sa njim određuju UIBCI TIBC. Iz vrednosti ovih parametara, računski se dobija i procenat saturacije transferina, koji je je bolji pokazatelj deficijencije gvožđa od koncentracije samog serumskog gvožđa – objašnjava naša sagovornica.

U poslednjem stadijumu, kada se razvije sideropenijska anemija, na nalazu krvne slike hemoglobin je značajno snižen, eritrociti su male veličine (MCV parameter na nalazu krvne slike snižen) i hematokrit je nizak. Dok je anemija umerenog stepena, postoji mirkocitoza (nizak MCV), dok se u teškim anemijama pored mikrocitoze javlja i hipohromija (nizak MCHC parametar na nalazu krvne slike). U ovom stadijumu se javljaju i eritrociti različite veličine i oblika (RDW povišen).

Ono što je još važno da se napomene jeste da koncentracija gvožđa u krvi varira tokom dana. Gvožđe ima jutarnji pik i najveću koncentraciju rano ujutru i večernji pad koncentracije. Vrednosti takođe značajno variraju iz dana u dan, a razlika između jutarnje i večernje vrednosti može da iznosi i do 50 %. Zato je jako važno da se gvožđe određuje ujutru između 7 i 10 sati i da se pre toga ne jede. Čak je i preporuka da se namirnice bogate gvožđem ne jedu i ne piju dva do tri dana pre vađenje krvi. U toku nekoliko dana, varijacija u koncentraciji može da iznosi i do 100 % – ističe novosadska magistarka biohemije.

Postoji veliki broj faktora koji mogu da utiču na koncentraciju gvožđa. Nesanica i jak stres mogu da je snize, kao i aspirin i neki antibiotici, dok je kontraceptivne pilule i alkohol povećavaju. Snižavaju ga i razne upale i infekcije.


Pacijentima koji su na terapiji gvožđem preporuka je da se krv uzima mesec dana nakon injekcija ili 10 dana nakon oralnog uzimanja. Ako se prima infuzija, tri dana nakon nje, a četiri dana nakon transfuzije. Dva do tri dana pre vađenja krvi ne treba piti alkohol, sokove bogate gvožđem i multivitaminske preparate. Takođe, i namirnice bogate gvožđem treba izbegavati nekoliko dana pre vađenja krvi – savetuje Branka Krompić.

Potrebne analize rade se u laboratoriji ST Medicine, koja nalazi se na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade “Dnevnika”), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija možete pogledati na sajtu zavoda.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan