"ANIMAL FLOW": Vežbanje popularno u svetu osvaja Novi Sad

"ANIMAL FLOW": Vežbanje popularno u svetu osvaja Novi Sad

Neki ga zovu dinamična joga, drugi ga smatraju dobrim miksom joge i kapoere, a treći koriste opis "gimnastika koju može svako". U našem gradu, pa i u zemlji, ova vrsta vežbanja je potpuno nova, a ne preterujemo ako kažemo da može preokrenuti život na bolje

Pokret (fizička vežba) bi trebalo da je isceljujuć, da poboljšava kvalitet života, da je blagotvoran za naš um, dušu i telo. Da je zabavan, da nam služi i omogućava što bolje i lakše funkcionisanje u redovnim životnim aktivnostima. Da je svima dostupan. Da dolazi iznutra.

Zbog toga vam predstavljamo "Animal Flow" – vežbanje koje je sve popularnije u svetu, a sada je dostupno i kod nas, u Novom Sadu.

"Animal Flow" – šta je to?

Animal Flow je pažljivo dizajniran skup fizičkih vežbi (pokreta) osmišljen da unapredi naše psihofizičke sposobnosti. I dolazi iznutra – tj. blizak je našoj prirodi, a izvodi se bez dodatnih rekvizita, bez težina, osim težine sopstvenog tela i malo prostora.

Kako izgleda "Animal Flow" vežbanje?

Ovo je veoma vizuelna disciplina, dopadljiva i prijatna za oko. 


Sadrži pokrete u različitim ravnima i angažuje veliki broj mišića. Kombinovanjem pokreta dobija se jedan fluidni niz istih – "Flow" (koreografija pokreta), uz koji učimo i da pravilno koristimo udah i izdah – kontrolu disanja, što igra važnu ulogu u kvalitetu i izvođenju pokreta, kao i u poboljšanju tolerancije / reagovanja na stres.

"Animal Flow" predstavlja kombinaciju joge, brejkdensa, gimnastike, borilačkih veština, kapoere... Neki ga zovu dinamična joga, drugi ga smatraju dobrim miksom joge i kapoere, a treći koriste opis "gimnastika koju može svako". To su samo pojedine interpretacije "Animal Flow-a".

Ima i onog – zašto "Animal" u nazivu? Razlog je jednostavan: ima pokreta koji oponašaju pojedine pokrete koji se sreću u prirodi. Recimo, "Full Scorpion" , "Crocodile Roll", ili "Crab Reach"  sjajan pokret za sve koji dugo sede, bilo u kancelariji ili u autu. Toliko je toga u osnovi i u biću čoveka neodvojivo od prirode.


Svakako da su pokreti prilagođeni specifičnim potrebama pojedinca. Svaki pokret je moguće "olakšati", odnosno, "otežati", u zavisnosti od fizičkih sposobnosti i mogućnosti, što je velika prednost ovog sistema vežbanja. Kada se nauče pokreti, oni se povezuju u tzv. "Flow", kroz koji dolazi do potpunog doživljaja ove "bodyweight" discipline – fluidnost pokreta, ritam disanja, gracioznost, dinamika, meditacija, ekspresija doživljaja i osećanja. Čitava jedna priča.

Pravilno doziranje i izvođenje pokreta nam može mnogo doprineti. Npr, gorepomenuti "Crab Reach" može da poboljša pokretljivost zglobova ramena i kukova, kao i grudnog dela kičme, a posledično i da smanji bolove u donjem delu leđa. Same bazične forme, npr. "Static Beast", pomažu stabilnosti tela, jačaju mišiće ramena, stomaka... tzv. "Core", u kom se i kreira naš centralni potencijal i snaga, kao i stabilnost.

Imitirajući osnovne oblike kretanja, ova aktivnost pomaže pravilnijem kretanju, boljoj posturi – komunikaciji ramena i kukova, kao i koordinaciji.

(video - Koordinacija kroz lokomociju – "Forward Traveling Bear" / "Reverse Traveling Beast")

Kako "Animal Flow" poboljšava naš kvalitet života?

"Animal Flow" predstavlja relativno nov sistem vežbi sopstvenom težinom, tzv. QMT (quadrupedal movement training), gde su ruke i noge uglavnom u kontaktu sa tlom, što predstavlja zatvoren kinetički lanac koji aktivira i sinhronizuje veći broj mišićnih jedinica. Angažovanje većeg broja mišićnih grupa, kao i većeg broja zglobova, koji u isto vreme učestvuju u pokretu, čini "Animal Flow" korisnim funkcionalnim treningom i na taj način poboljšava i pospešuje naš kvalitet zivota.

Vežbe su dizajnirane tako da poboljšaju i unaprede naše funkcionisanje – biomotoričke sposobnosti, koncentraciju, disanje, toleranciju na stres, mršavljenje.

Pored toga što unapređuje kvalitet života i jača naše telo kako bi optimalnije funkcionisalo, to je jedan zabavan i kreativan metod treninga, koji je pre više od 10 godina kreirao Amerikanac Majk Fič.


Kako je "Animal Flow" pomogao jednoj Novosađanki

Nakon povreda (ligamenti kolena, lumbalni deo kičme ili uklještenje nerva) koje su obeležile moje diplomske i postdiplomske studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, a i posle, usled neadekvatnih treninga, tragajući za nečim novim i drugačijim od redovnih konvencionalnih formi treninga, pronalazim "Animal Flow" krajem 2012. godine i pomišljam – to je to, tako želim da se krećem, slobodno i snažno – kaže za portal Moj Novi Sad Mirjana Stojanović, sertifikovani "Animal Flow" instruktor i regionalni lider, inače magistar nauka u sportu i diplomirani trener plivanja. 

Nekoliko godina sačekala je da seminar "dođe" u neke bliže krajeve, barem u zemlje okruženja, a to se i desilo 2017. godine, u Milanu, u Italiji.

Naša sugrađanka tvrdi da, koristeći neke od pokreta iz ove discipline i "pametnim" aktivacijama mišića za koje nije ni znala da postoje, njeno telo postaje svesnije i "pametnije" za kretanje i život, bez obzira na to što je već uveliko u petoj deceniji života.

Mirjana je implementirala "Animal Flow" u svoj život i trenažni proces.

To je sada već moj način života. Može se reći da sam donela "Animal Flow" u Srbiju, pa čak i u zemlje regiona, nadajući se da će pomoći drugima kao što je pomogao meni – iskrena je ova Novosađanka.

Inače, naša sagovornica je u sportu dugi niz godina, profesionalno se bavila plivanjem i šahom. Radila je na projektima Fakulteta fizičke kulture sufinansiranim od strane Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, autor je i koautor nekoliko radova iz oblasti sporta.

Ukoliko želite da isprobate ovu vrsti rekreacije, Mirjani se možete javiti na broj telefona 060 336 11 00, a više detalja pogledajte na njenom Instagram profilu

Ako smo mladi onoliko koliko nam je kičma zdrava i pokretljiva, "Wave Unload" je idealna vežba za očuvanje mladosti

Niste u kondiciji, da li je to za vas? Kako da počnete?

Bilo da ste profesionalni sportista, rekreativac ili početnik, bez obzira na nivo kondicije, snagu, kilažu, ako od lekara imate odobrenje za bavljenje fizičkom aktivnošću, "AF" jeste za vas. Na osnovu procene vaših sposobnosti, doziranje je individualizovano.

Radiće se u okviru vaših mogućnosti, uz podizanje biomotoričke sposobnosti na viši nivo.

Dovoljno je da se javite i počnete. Prvi čas je besplatan. Ništa ne gubite, a možete mnogo toga da dobijete za svoje zdravlje.

Da li "Animal Flow" može da pomogne da smršate?

Ovo je često postavljano pitanje. Bilo koja dobro programirana fizička aktivnost sa kvalitetnim i kontrolisanim režimom ishrane može da pomogne u smanjenju telesne mase i gubljenju kilograma, pa tako i "Animal Flow". Bitna je konzistentnost i posvećenost i uspeh je zagarantovan.


I na kraju, još jednom, zašto "Animal Flow"?

  1. Zato što je široko primenjiv – pokret za svakoga – bez obzira na godine, prethodno iskustvo u fitnesu, nivo kondicije... Mirjanin najstariji klijent je trenirao "Animal Flow" sa 97 godina.

  2. Zato što se može izvoditi na malom prostoru, bilo gde... I kada ste na odmoru, i kod kuće, i u prirodi. Uvek vam je dostupno. Sve što vam treba je vaše telo i malo dobre volje.

  3. Zato što utiče na razvoj i poboljšanje snage, mobilnosti, fleksibilnosti, ravnoteže, brzine, izdržljivosti, koordinacije pokreta. Ima pozitivno delovanje na umne funckije – učenje novih veština, koncentraciju, svesnost i osećaj tela u prostoru.

  4. Zato što može da bude zaseban, samostalan vid treninga, zatim kao zagrevanje, opuštanje, istezanje, ili u kombinaciji sa drugim modalitetima, kao što su trening snage (rad sa tezininama), HIIT (intervalni treninzi) i drugi. "Animal Flow" je jedan od omiljenih treninga MMA i UFC boraca

  5. Zato što ima svoju naučnu utemeljenost

  6. Zato što uključuje celo telo, aktivnost svih mišića – funkcionalni trening.

  7. Zato što pruža vid meditacije kroz pokret – niz pokreta koji liče na koreografiju ("Flow") uz muziku poboljšava opšte stanje i podiže raspoloženje.

  8. Zato što "Flow" u društvu socijalizuje i razvija empatiju, osećanje pripadnosti i zajedništva

  9. Zato što, kad se pokreti nauče i povežu u "Flow", nastupa prava magija i lepota...

  10. I zato što nema razloga da makar i ne probate


To nije samo trening, to je disciplina uz koju ćete se razvijati, u kojoj ćete uživati, osećati se snažno i slobodno.

Oceni vest:
13
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Boris

    pre 506 dana i 19 sati

    Veoma interesantno i privlačno.
    Hvala na ovom tekstu i kontaktu.
    U današnje vreme koje je prepuno svega veštačkog, radujem se probati nešto prirodno.

    Oceni komentar:
    5
    10
  • Milan

    pre 506 dana i 10 sati

    Koješta…ovo nije sportska rekreacija već održavanje kondicije dobro uvežbanih sportista!

    Oceni komentar:
    5
    13
  • Spartakus

    pre 504 dana i 17 sati

    Svakako bolje od monotonog napumpavanja koncentratima i pomodarstvu vežbanja u cilju fizičkog izgleda... ali samo još jedna novotarija i olakšica, umesto bavljenja bazičnim sportovima poput npr. gimnastike i atletike, odakle ovakvi današnji "mainstream"-ovi i potiču.

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Djordje

    pre 503 dana i 20 sati

    Treniram skoro 2 meseca animal flow. Nikad nisam bio nešto preterano u sportu. Par puta radio jogu po par meseci, ponekad plivanje, nikad profesionalno.

    Ovo nije samo za održavanje kondicije. Ovo je za sve. Bez obzira da li imate kondiciju ili ne. Bez obzira da li ste u treningu, ili ne, imate li snage, ili ne... Ali oni koji nikad to nisu probali, niti "prošli pored" ovoga, naravno, znaju sve oko toga.

    Moj savet, otidjite na besplatan čas

    Oceni komentar:
    2
    9