APELACIONI SUD: Goranu Davidoviću ukinuta presuda za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

APELACIONI SUD: Goranu Davidoviću ukinuta presuda za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

Vođa zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, u javnosti znan i pod nadimkom Firer, nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu, odlučio je novosadski Apelacioni sud, a prenosi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Davidović je 30. oktobra prošle godine osuđen u Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora zbog tog dela.

Sud je oslobodio krivice i Nedeljka Pešića koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 14 meseci.

Za VOICE je danas potvrđeno u Višem sudu da je Apelacioni sud doneo ovakvu odluku 6. marta, a kako se navodi u presudi, Davidović i Pešić su oslobođeni zbog poštovanja načela Ne bis in idem, koje predviđa da se za isto delo ne može suditi dva puta, a pošto je protiv njih dvojice već vođen prekršajni postupak 2007. godine, prenosi N1. 

Po oceni Apelacionog suda, u konkretnom slučaju radi se o presuđenoj stvari, što predstavlja okolnost koja trajno isključuje gonjenje, jer je za isti životni događaj protiv okrivljenih vođen i pravosnažno okončan prekršajni postupak. Njima je prethodno suđeno u Organu za prekršaje zbog remećenja javnog reda i mira.


Većina neonacista vređala je građane i gađala ih kamenicama, zbog čega su po hitnom postupku prekršajno osuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 25 dana.

Apelacioni sud je u presudi ukazao na to da Ustav Srbije garantuje pravnu sigurnost u kaznenom pravu, odredbom da niko ne može biti gonjen ni kažnjen za krivično delo za koje je pravnosnažnom presudom oslobođen ili osuđen.

Ovaj sud se pozvao se i na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojom je propisano da se nikome ne sme ponovo suditi, niti se može ponovo kazniti u krivičnom postupku u nadležnosti iste države za delo zbog koga je već bio pravosnažno oslobođen ili osuđen u skladu sa zakonom i krivičnim postupkom te države.

Dodaje se da Evropska konvencija ne predviđa podele na lakše i teže kaznene delikte, već je odlučno da li je za isto delo pravnosnažno odlučeno pred sudom ili organom iste države.

U Višem javnom tužilaštvu za VOICE su rekli da protiv navedene odluke Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan.

Protiv pravosnažne sudske odluke može se podneti vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti o kom odlučuje Vrhovni kasacioni sud, o čijem iniciranju tužilaštvo još nije donelo odluku, s obzirom da je pismeni otpravak presude tek primljen, naveli su iz tužilaštva, a prenosi N1.

Više o tome šta je advokat Božo Prelević rekao o presudi Davidoviću možete pročitati ovde. 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 1783 dana i 43 minuta

  Kao Firer poznat je samo u medijima, ovdašnja ekipa zvala ga je isključivo Naci, prvo samo zbog imidža, a potom su došle i ideje, razne...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Komšija

  pre 1782 dana i 22 sata

  Oslobođen nekoliko dana pred najavljene proteste opozicije u Beogradu? ovo mi miriše na "Fašističke provokacije", "Linč, Silovanje i nasilje" u subotu. A šta znam, možda još u petak u NS...

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Milos

  pre 1782 dana i 6 sati

  Komsija pojedi sendvic i podeli sa Dobrosavom

  Oceni komentar:
  0
  0