BETANIJA: Prijava rođenja moguća i u porodilištu

BETANIJA: Prijava rođenja moguća i u porodilištu

Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCV u Novom Sadu primenjuje novi sistem upravnih postupaka vezanih za rođenje deteta.

Dosadašnji postupak podrazumevao je da službenici ove zdravstvene ustanove, nakon rođenja deteta, Službi matičara Grada Novog Sada proslede obrazac "prijava rođenja", a roditelji bi, po otpustu, odlazili kod matičara radi određivanja ličnog imena deteta, preuzimanja Izvoda iz matične knjige rođenih, a potom i izvršavanja ostalih postupaka sa ciljem izdavanja zdravstvene knjižice i prijave prebivališta i državljanstva deteta.

Uvođenjem "jedinstvenog upravnog mesta“ za administrativne procedure, suština promena ogleda se u tome da roditelji mogu da odrede lično ime deteta, prijave prebivalište deteta i prijave dete radi zdravstvenog osiguranja, za vreme boravka u zdravstvenoj ustanovi. Bez popunjavanja formulara, bez odlaska kod matičara, besplatno, upisaće se i državljanstvo deteta. Takođe, roditelji neće morati da popunjavaju bilo kakav papirni obrazac, već će samo proveriti tačnost podataka već unetih u elektronske obrasce i, ukoliko su saglasni sa njima,  potpisati ih kada ih odštampa ovlašćeno lice ove zdravstvene ustanove.

Ovo se pred roditelje stavlja kao pravo i mogućnost, ali ne i kao obaveza, jer roditelji mogu da izaberu i dosadašnji način obavljanja kako pojedinih, tako i svih ovih upravnih procedura kod nadležnih organa na njihovim lokacijama.

Zaposleni na Klinici za ginekologiju i akušerstvo organizovani su na način za koji u KCV smatraju da je za roditelje najpovoljniji i trenutno jedino moguć, a on podrazumeva da podatke od majke (pored onih iz medicinske dokumentacije i ličnih dokumenata) dobijaju tako što  službenik poseti majku u njenoj bolesničkoj sobi nakon porođaja. Očevi svoje podatke mogu dati službenicama svaki radni dan u kancelariji u okviru Klinike za ginekologiju i akušerstvo, od 8 do 14 sati.

Identitet majke i lica koje je u prijavi rođenja navedeno kao otac u postupku prijave rođenja mora da se proveri, odnosno utvrdi na osnovu ličnog dokumenta.

Po završenog postupka opštinska odnosno gradska uprava besplatno dostavlja majci na kućnu adresu izvod iz Matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu deteta, a Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđuje izradu i dostavu zdravstvene kartice takođe na kućnu adresu.

Mogućnost za obavljanje administrativnih obaveza kod rođenja deteta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo  roditeljima je pružena počev od 13. jula ove godine, a dosadašnja praksa pokazala je veliko zadovoljstvo među roditeljima, kako zbog uštede vremena i novca, tako i zbog dostupnosti službenika KCV, kaže se u saopštenju ove zdravstvene ustanovee. 

Oceni vest:
6
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Davor Lazic

  pre 2291 dan i 22 sata

  Moja draga i ja pozdravljamo ovu mogucnost prijave deteta na Betaniji iuskoro cemo to i uraditi (cim mali pokuca i zatrazi da izdje na ovaj svet).

  Moje pitanje je da li posle ovoga i dalje moramo ici u SUP da radimo prijavu i kod njih ili ova prijava pokriva i njih.

  hvala unapred na odgovoru

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Sandra

  pre 2291 dan i 19 sati

  Morate ipak otici, prvo u policijsku stanicu da uzmete potvrdu o prijavi, a onda i na salter RFZO, sve sa tom prijavom prebivalista i izvodom iz MKR (koji ce vam stici postom) da bi ste podneli zahtev za zdr.knjizicu. Tamo dobijete potvrdu umesto elektronske knjizice. Elektronsku zdr. knjizicu cete dobiti za oko dva meseca, bar se nadam, jer Vam toliko vazi potvrda iz RFZO.

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Ana

  pre 2263 dana i 7 minuta

  Koliko dugo se cekaju papiri da posalju, 9 septembra sam rodil decaka i dosad sam dobila samo izvod sta jos treba od papira da mi dodje i koliko dugo se ceka,

  Oceni komentar:
  1
  0