Bizoni na proleće na Fruškoj gori: Posle 200 godina još jedna životinjska vrsta u Srbiji

Bizoni na proleće na Fruškoj gori: Posle 200 godina još jedna životinjska vrsta u Srbiji

Bizoni i jeleni lopatari biće novi stanovnici Fruške gore, a cilj je da se osveži krv novim divljačima na ovoj planini. Nakon muflona, na Frušku goru stići će evropski bizon, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina. Radoslav Krunić, direktor Javnog predueća “Nacionalni park Fruška gora”, kaže za "Blic" da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele u najstariji Nacionalni park u Srbiji i jedini u Vojvodini.

- Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci - izjavio je Krunić.

Fruška gora tako će da bude prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Kasnije će se odavde bizoni transportovati i naseljavati područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan