Bolji uslovi za rad obrazovnih ustanova u Novom Sadu

Bolji uslovi za rad obrazovnih ustanova u Novom Sadu

Obimniji radovi na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji nekoliko školskih zgrada, iako neće biti završeni do početka nove školske godine, kako je bilo i planirano, neće ugroziti početak nastave u novoj školskoj godini, pa će učenici u svim obrazovnim ustanovama na području grada na vreme biti u klupama.

Osnovne škole "Nikola Tesla", "Ivo Lola Ribar" i "Veljko Vlahović", u kojima je ovog leta počela kapitalna obnova i izgradnja objekata, moraće da na određen način prilagode nastavu i o tome dostave plan resornom ministarstvu, napominju u Školskoj upravi Novi Sad, nadležnoj za Južnobački i Sremski okrug.

- U tri, kao i u ostale 34 osnovne, ali i svih 15 srednjih škola na području grada sve će biti spremno za početak nove školske godine – kaže za "Večernje novosti" načelnik ŠUNS Jovan Vukčević.

Po njegovim rečima, svim obrazovnim ustanovama u gradu i prigradskim naseljima privode se kraju redovni radovi na održavanju školskih objekata tokom raspusta, poput krečenja, manjih popravki i uređivanja, koji će sasvim sigurno biti gotovi do 1. septembra, kada se opet oglasi zvono.

- Sve škole će biti sređene i pripremljene za nastavu i ugodan rad, a posebno za prihvat prvaka, kojih će u novoj školskij godini biti ukupno 3.799, što je blagi rast u odnosu na lanjski upis.

Jovan Vukčević podseća da se u tri novosadske osmoletke realizuju kapitalne investicije u okviru programa modernizacije, koji zajednički ostvaruju Grad Novi Sad i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Zahvaljujući tome, te škole će početkom iduće kalendarske godine imati mnogo više prostora i kudikamo bolje uslove za rad nastavnog i pomoćnog osoblja, ali i boravak đaka.

Škola "Nikola Tesla" će tako dobiti osam novih učionica i šest kabineta, kao i nove sportske terene na otvorenom, a ukupna vrednost radova je oko 160 miliona dinara. Značajniji radovi na dogradnji i rekonstrukciji trenutno se odvijaju i u školi "Ivo Lola Ribar", dok će "Veljko Vlahović", u naselju Šangaj, dobiti na proleće novu fiskulturnu salu, površine 557 kvadratnih metara, u čiju će izgradnju i opremenje biti uloženo 48 miliona dinara, prenose "Večernje novosti".

Ovim značajnijim ulaganjima i povećanjem prostornih kapaciteta biće omogućeno da se veći broj učenika upiše u željenu školu, čime se rešava višegodišnji problem, naročito u pojedinim delovima grada.

PODRŠKA POKRAJINE

Za dogradnju dva sprata OŠ "Vasa Stajić", Uprava za kapitalna ulaganja APV obezbedila je 33 miliona dinara, dok je Grad iz budžeta dodao 13 miliona. Kako je ranije najavljeno, radovi bi trebalo da budu završeni do početka nove školske godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan