Branislav Kozarčić, stanovnik Detelinare: Demokratija počiva na suverenitetu građana (VIDEO)

Branislav Kozarčić, stanovnik Detelinare: Demokratija počiva na suverenitetu građana (VIDEO)

Većina vas se sigurno zapitala čime je ova osoba zavredila da nešto razmatra na našem portalu. To je potpuno legitiman i novosadski stav, ali nije razumljiv, niti opravdan jer današnji sagovornik je tu upravo zbog vas. Na prvom mestu, on je slobodoumni građanin, hrabar pojedinac koji shvata da izbori za savete mesnih zajednica nisu parlamentarni, stranački, niti borba za vlast, niti je zakonom predviđeno da na njima učestvuju stranke.

Branislav Kozarčić je svestan da pravni i zakonski akti Srbije građanima garantuju pravo na mesnu samoupravu kao poseban oblik ostvarivanja prava na neposredno učešće, te stoga hoće da učestvuje u radu mesne zajednice kako bi doprineo održivosti svoje lokalne zajednice. On ne želi da je diskrimisan, da mu se ukidaju i krše prava Ustavom Srbije zagarantovana jer zna da gubitkom prava na lokalnu i mesnu samoupravu prestaje da bude građanin ove zemlje. Izbori za članove saveta mesnih zajednica u našem gradu se održavaju 13. juna.

Branislav je penzioner, odrastao na Detelinari gde i dalje živi. Odlučio je da se kandiduje za Savet MZ "Detelinara" jer je uveren da moderna demokratija počiva na suverenitetu građana, a ne političkih partija kao i da građani imaju pravo da budu pitani i da njihov glas vlast uvek mora da uvaži kad donosi odluke koje ih se tiču. On smatra da se gradska vlast vodi interesima koji ne polaze od interesa građana, osim deklarativno za potrebe političkog marketinga. To je po njemu naročito izraženo tokom predizbornih kampanja kad, da bi dobili glas, obećavaju ono što mahom ne ispunjavaju onda kad osvoje vlast.Kao član saveta nastojaću na nastavku realizacije ideje i prava da mesne zajednice moraju biti politički otvorene, za građane prvenstveno, za naše legitimno pravo da predlažemo i učestvujemo u donošenju odluka. Mislim da je opravdano postaviti i pitanje proširenja nadležnosti mesnih zajednica, kao i načina njihovog finansiranja. Da bih bilo šta mogao da uradim neophodno je da prvo saznam šta građani misle da im je potrebno da imaju u svojoj mesnoj zajednici odnosno koje sadržaje vide kao nedostajuće za poboljšanje kvaliteta života zajednice. A da bih mogao da saznam, neophodno ih je pitati, sprovesti istraživanje koje će savetu mesne zajednice pokazati pravac i značaj odnosno šta građani vide kao prioritete. Reakcije komšija su različite. Od dobronamernih i podržavajućih do onih koje karakteriše sarkazam i krajnja nezainteresovanost, čak i za podršku. Ipak, većina od onih s kojima sam razgovarao ima afirmativan stav o potencijalu mesne zajednice kao institucije ─ objasnio je Branislav.Prema rečima našeg sagovornika, izbori za savete mesnih zajednica su veoma značajni jer se mogu posmatrati i kao neka vrsta probnog kamena demokratičnosti ovog društva. Branislav je mišljenja da ako se kao građani i društvo ovde spotaknemo sledeći stepenik bi bez preterivanja mogao biti regresija u neki vid totalitarizma, etatizma, diktature i drugih oblika podređivanja društva državi.

Na ovom mestu svako od nas može, samom sebi postaviti pitanje: Šta je za mene primarno: društvo ili država? Ne nužno kao raskid. Pre kao mogućnost za promišljanje pristupa odnosu tih kategorija i stvarnosti koja čini njihov realan sadržaj. Oni koji drže vlast u ovom gradu i imaju političku moć treba da odgovore zašto zaključavaju mesne zajednice za građane. To pitanje treba postaviti i predsednicima saveta mesnih zajednica u gradu. Takvo ponašanje lokalnih vlasti i njihovih kadrovika u mesnim zajednicama je nelegalno, nemoralno i kukavičko. Lično ga doživljavam kao vid političke opstrukcije s ciljem obeshrabrivanja građana da se kandiduju za savete u svojim mesnim zajednicama ─ rekao je stari Detelinarac.Novosađani na linku mogu da pronađu kojoj mesnoj zajednici pripadaju, a Branislav je na kraju poručio:

"Dragi sugrađani, pozivam vas da se priključite Inicijativi za mesne zajednice. Kandidujmo svoje komšije i sebe same. To nije ništa komplikovano. I još ima dovoljno vremena. Izađimo na predstojeće izbore za savete mesnih zajednica, da bismo onda realnije mogli da utičemo na menjanje stvari koje želimo, kako u svom kvartu, tako i u ulici i zgradi u kojoj živimo".

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan