CERT upozorio na novu prevaru na Viberu

CERT upozorio na novu prevaru na Viberu

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji Republike Srbije (CERT) koji u sklopu RATEL-a obavlja poslove koordinacije prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u tom sektoru, upozorio je na najnoviju prevaru kojoj su izloženi korisnici vibera.

Reč je o takozvanoj "fišing" kampanji na ovoj popularnoj platformi, koju karakterišu linkovi koji počinju sa tekstom "https://www.viber.com/activate_secondary/", piše Blic.

Nacionalni CERT preporučuje da, ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, ne pristupate linkovima iz poruke, jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na Viberu.

Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime – upozoravaju u Nacionalnom CERT-u.

Šta nikako ne bi trebalo da radite

• Ukoliko dobijete poruku sa sumnjivim linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte je otvarati.

• U slučaju da vam neko od vaših kontakata pošalje link, proverite sa njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao nameru da vam pošalje taj link.

• Uvek koristite zvaničnu veb lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom.

Redovno ažurirajte Viber aplikaciju – savetuju u Nacionalnom CERT-u. 

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Bankar

    pre 155 dana i 16 sati

    Novac se krade pristupom u mobilni, preko GSM,WiFi, BT ili NFC načina.
    Podaci se iskoriste za prebacivenje sredstava na kladionicu. Na kladionici imaju otvoren online nalog, samo sa podacima kartice.Kad tu legne novac, odigraju jedan krug i traže povlačenje sredstava na drugi račun, koji su otvorili na mrtvog čoveka, nepažnjom službenice. Na taj način, krivicom kladionice, zametnu trag.
    Dok s ezakoni ne promene, ljudi, ne izigravajte Holivud i plaćanje sa mobilnog.
    Plaćajte sa računara, od kuće.

    Oceni komentar:
    3
    9