Četrdeset godina male mature: Sećanja na lepa i bezbrižna vremena

Četrdeset godina male mature: Sećanja na lepa i bezbrižna vremena

Nekadašnji učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Petrovaradinu, tokom vikenda su obeležili četrdeset godina od male mature. Pripadnici generacije ’63, koji su nekada bili podeljeni u četiri razreda, došli su iz svih krajeva sveta i u subotu među klupama obnovili najlepše uspomene detinjstva. Okupilo ih se preko stotinu, a povezali su se preko Fejsbuk grupe „Generacija Petrovaradin“, koja je osnovana pre sedam godina i koja ima preko hiljadu članova.

 

Među njima je bila i Milanka Tatić, anesteziolog sa Instituta za Onkologiju Vojvodine.

- Na inicijativu onih koji su otišli u inostranstvo napravili smo grupu na društvenoj mreži, koja je okupila nekoliko generacija naše nekadašnje škole. Od tada se tradicionalno sastajemo svakog avgusta i uvek dođe između sto i dvesta ljudi. Pošto smo osnovno obrazovanje završili ’78. odlučili smo da ove godine obeležimo 40 godina od male mature. Želeli smo da to bude u našoj nekadašnjoj Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“, koja je promenila ime u „Jovan Dučić“. Od proleća smo počeli da se organizujemo. Najlakše je bilo kontaktirati one na Fejsbuku, a ostale smo morali naći preko telefona i rodbine – objašnjava Milanka.

Napravljen je i onlajn pano razreda A, B, C i D na kojem su se našla imena i sadašnje fotografije bivših učenika i nastavnika. Takođe, nekadašnji đaci posebno su istakli imena onih koji više nisu među živima.

Za ovu priliku iz Australije je doputovala i Vesna Poljak, koja se tamo odselila pre trideset i pet godina. Ona danas ima porodicu i kao psiholog je zaposlena u socijalnoj službi.

Petrovaradin mi je ostao drag, jer sam tu živela i kad god mogu dolazim ovde. Ovaj susret mi vraća uspomene, jedino mi škola deluje nekako mala. U ovoj prostoriji je bio amfiteatar i tu se vežbalo pevanje. Imali smo omiljenog nastavnika Tapavicu koji je vodio hor – priseća se Vesna i nastavlja: - Jedne godine smo išli na smotru horova u Sarajevu. Morali smo izgledati jednako u pionirskim maramama i uniformama. Urezalo mi se u pamćenje to da je Tapavica otišao u radnju „Borovo“ u centru grada i tražio cipele za svoju decu, jer tako nas je zvao. Kada su ga pitali koliko mu komada treba rekao je 70 pari cipela – priča Poljak kroz smeh.

Ova Australijanka kaže da su pripadnici njene generacije odrasli i formirali se kao ličnosti tokom bezbrižnih vremena.

- Dobro je što se družimo i da nismo zaboravili jedni na druge, jer život brzo prolazi. Uspomene se ređaju, ali treba da zadržimo one koje su drage – rekla je Vesna Poljak.

Među pozvanima bila je i Ljubica Barišić, penzionisana nastavnica tehničkog obrazovanja, koja se susrela prvi put nakon 40 godina sa svojim nekadašnjim učenicima.

- Posle toliko vremena teško ih prepoznajem, oko 1000 učenika sam ispratila iz ove škole. Iznenadila sam se kada su me zvali. Volim što se druže i održavaju kontakte. Đaci su tada bili jako dobri i vrlo poslušni. Mi smo bili cenjeni nastavnici, voleli smo decu i svoj posao. Radili smo sa njima onako kako treba da se radi. Mislim da su učenici stekli mnoga znanja na našim časovima. Neki su mi se i sada zahvalili, jer sam im pomogla pri pripremi prijemnog ispita za srednju školu. Verujem da nose lepe uspomene – kaže Barišić.

Iz Nemačke je došao i Vojislav Sekulić koji tamo živi skoro trideset godina. Inicijativa za osnivanje Fejsbuk grupe pre nekoliko godina potekla je upravo od njega.

- Dešavalo mi se u Novom Sadu da me ljudi izljube na ulici, a ja nisam znao ko su oni. Nakon 40 godina nisam ih prepoznao. To je bio povod da napravim grupu „Generacija Petrovaradin“ u kojoj danas ima skoro 1300 ljudi. Danas su se mnogi sreli posle dosta godina. Drago mi je da vidim ljude koji su bili iskreni u svetu koji je od tada karakterno propao. Ja sam otišao u Nemačku da zaradim novac, ali je to ispala dobra priča, jer su ovde počeli ratovi. Imam dvoje dece i unuka i srećan sam – rekao je Sekulić.

Onlajn priprema je bila uspešna tako da se u velikoj učionici škole našlo skoro stotinak ljudi. Mnogi su došli iz inostranstva i nisu krili da im je srce jače tuklo kada su ugledali svoju staru školu u novom ruhu. Pozivu su se odazvali i penzionisani nastavnici Marija Antić (nemački), Milica Teofanović (matematika), Vojislav Nikolajević i Ljubica Barišić (tehničko obrazovanje) koji su se obratili svojim bivšim učenicima.

„Mali maturanti“ su predali poklone svojim nekadašnjim predavačima i nakon toga su se pojedinačno predstavili i ispričali čime se danas bave. Svi su se složili da je „Vladimi Nazor“ bila jaka škola koja im je pružila dobru osnovu za dalje obrazovanje. Taj period su opisali kao vreme kada su nastavnici imali u društvu mesto koje su zaslužili, a deca su bezbrižno odrastala.

Tekst: Aleksandar Jovanović
Fotografije: Aleksandar Jovanović i Fejsbuk grupa „Generacija Petrovaradin“

Oceni vest:
21
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena Poljak Fligic

  pre 652 dana i 1 sat

  Jedinstvena situacija i doživljaj. Cestitke grupi i organizatorima. Stvarno specijalna proslava. Kao bivši djak iste škole mogu reci da ćemo svi zauvek biti ponosni na svoj Petrovaradin i školu Vladimir Nazor i njene nastavnike

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Zorica wagner(dakic)

  pre 636 dana i 1 sat

  Zdravo, proslava je super da samt znala i ja bi dosla. Ja samt 30 godina u Nemackoj puno pozdrava svima Zorica.

  Oceni komentar:
  0
  0