Čika Dajka i njegova „vaga za tačno merenje“

Čika Dajka i njegova „vaga za tačno merenje“

Nema Novosađana toga vremena koji ga nije poznavao i stao kod njega da se izmeri. Godinama (šezdesete i sedemdesete, XX veka) penzionisani konobar Žarko Stanojević – Dajka stajao je u Zmaj Jovinoj ulici po ceo dan i vagao Novosađane. Ovo je priča o njemu.

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Pričalo se da trgovci u Zmaj Jovinoj ulici prema Dajki nameštaju sat, jer hronometarski tačno Žarko Stanojević – Dajka, tada već penzioner, svako jutro stizao u šest časova, postavljao svoju vagu za tačno merenje, stavljao aparat za pojačavanje sluha u uvo i naočare i počinjao svoj posao. I tako svakog dana ...

Kuvarski i konobarski zanat čika Dajka je izučio u nadaleko čuvenoj Pešti, a diplomu je stekao 1919. godine. Pune 42 godine čika Dajka je svaki dan špartao od šanka do gostiju, od kuhinje do sala za ručavanje. Na razne strane je stizao, ali najlepše dane proveo je u Novom Sadu. Čika Dajka je 22 godine usluživao goste u „Žutoj Sali“, Pivnici i ostalim salama hotela „Vojvodina“, novosadskoj „Slobodi“, konobarisao je u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Crikvenici, na Rabu gde je 1933. godine učestvovao i u štrajku. Radio je u Somborskom „Lojdu“, u peštanskoj „Hungariji“, „Eržebetu“ u Debrecinu...

To su bila lepa vremena - pričao je Dajka sedamdesetih godina XX veka za novosadski „Dnevnik“...a danas ja na autobus, pa do moje vage za tačno merenje. I tako svakog dana od 6 do 19 časova u Zmaj Jovinoj ulici, pred elektro-prodavnicom „Zvezda“. Odrasli plaćaju dinar i po, deca i vojnici dinar, a većina badava. Imam ja mušterije koje svakodnevno kontrolišu težinu već godinama, i to baš svakodnevno. Eto, moj prijatelj Nikolić, otkako radim ovde, a to je već trinaest godina, redovno dolazi. Bio je i jutros i srećan je što je spao na 122, a imao je preko 140 kilograma. Dolazi i jedna stasita žena, visoka 190 cm, stara 38 godina sa preko 130 kilograma. Deca svaki dan dolaze, a kada nisu u pratnji roditelja mere se besplatno. Ima i tu stalnih mušterija. Jedna mala Sanja još od „Progresa“ trči „kod svog Deke“...četiri su joj godine. Da vidite kako plače kada me nema, pričao je čika Dajka.

I tako svakog dana, kao neki spomenik grada, tačan kao hronometar čika Dajka je merio većinu nas Novosađana i postao jedna od novosadskih legendi. To je bio dovoljan razlog da ga se setim i da to svoje sećanje podelim sa vama u nadi da će Novi Sad i Novosađani ponovo dobiti nekog novog „čika Dajku“.

Oceni vest:
15
48

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan