Da li je sudija Terzić "sklonjen" zbog zahteva Šarićeve odbrane?

Da li je sudija Terzić "sklonjen" zbog zahteva Šarićeve odbrane?

Predsednica Visokog saveta sudstva i Vrhovnog suda Jasmina Vasović nije produžila mandat sudiji Dejanu Terziću koji je kažnjavao advokate Darka Šarića zbog odugovlačenja suđenja, a oni su tražili njegovo izuzeće.

Sklanjanje ovog sudije deluje kao "logičan niz svih prethodnih sumnjivih rabota", piše NIN u novom broju koji je izašao danas.

Naime, sudija Dejan Terzić, za koga je odbrana u novom postupku protiv Darka Šarića tri puta tražila izuzeće, više neće voditi to suđenje.

To se desilo jer predsednica Visokog saveta sudstva (VSS) Jasmina Vasović (ujedno predsednica Vrhovnog kasacionog suda) uopšte nije stavila na razmatranje njoj upućeni zahtev da se sudiji Terziću produži mandat.

Zahtev je uputio još 7. marta predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, ali do 30 aprila, kada je sudiji Terziću isticao jednogodišnji mandat u Specijalnom sudu (formalni naziv odeljenja za ratne zločine i organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu) predsednica VSS ga jednostavno nije stavila na razmatranje.

Do sada se nije dešavalo da VSS ne prihvati predlog predsednika Višeg suda za upućivanje nekog sudije u Specijalni sud. Sve do slučaja sudije Terzića. Tako je njemu automatski prestao mandat u Specijalnom sudu u kome je od 2014. To praktično znači da će svih devet postupaka u kojima je on predsednik Veća (pet za organizovani kriminal i četiri za ratne zločine) u Specijalnom sudu krenuti iz početka. Zastoj će imati i 10 postupaka gde je on član veća (četiri za organizovani kriminal i šest za ratne zločine), jer će novom članu biti potrebno vreme da se upozna sa predmetima. Sudija Terzić će nastaviti rad u formalno višoj sudskoj instanci, Apelacionom sudu u Novom Sadu iz koga je inače bio upućen u Specijalni sud – piše NIN, a prenosi N1.

Kako se navodi, zanimljivo je da je sudiji Terziću prekinut mandat u Specijalnom sudu nakon niza odluka koje su bile protiv volje odbrane Šarićeve grupe. Odbrana je tražila tri puta izuzeće – dva puta celog Veća kojem je predsedavao sudija Terzić i jednom izuzeće njegovo i predsednika Višeg suda, ali su zahtevi odbijeni.

Prekidanje mandata je usledilo i nakon što je Veće odbilo neke zahteve odbrane i insistiralo na održavanju ročišta, a sudija Terzić je izrekao novčane kazne za četvoro advokata zbog odugovlačenja.

Tako je Veće odbilo predlog odbrane za ukidanje pritvora Šariću i upućivanje na izdržavanje kazne zatvora po presudi za kokain i to, kako je bilo određeno, u zatvor u Sremskoj Mitrovici, a ne u požarevačku Zabelu gde su obično zatvoreni osuđeni u Specijalnom sudu – navodi se u tekstu NIN-a.

Protiv dvojice advokata koje je kaznio sudija Terzić, Apelacioni sud u Beogradu je poništio kazne od 100.000 dinara, jer su naknadno dostavili dokumenta koja opravdavaju njihovo odsustvo. Protiv dvoje advokata na snazi su još kazne, za Jelenu Zakonović od 100.000 dinara, a za Dalibora Katančevića kazna od 150.000 dinara.

Ceo tekst čitajte u novom broju nedeljnika NIN.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan