DECENIJA I PO INTERFESTA: Više od 500 vinskih etiketa iz deset zemalja

DECENIJA I PO INTERFESTA: Više od 500 vinskih etiketa iz deset zemalja

Međunarodni festival vina "Interfest" 15. po redu održava se od 14. do 16. juna na Trgu slobode, gde će biti 100 izlagača sa više od 500 vinskih etiketa.

- Međunarodni festival vina Interfest je tokom svih ovih godina postojanja, izrastao u jednu od najprepoznatljivijih manifestacija Novog Sada, ali i Srbije. Kada smo pre 15 godina počinjali sa idejom da tadašnju srpsku vinsku scenu u izrastanju, pratimo i promovišemo na kvalitetan način, pružajući našoj publici ne samo sliku o onome šta od vina postoji kod nas, nego i kroz konstantne edukacije o vinskoj kulturi, nismo mogli ni slutiti koliko ćemo trajati, niti koliki ćemo uticaj imati. Sada sa ponosom možemo reći da smo, širokim pristupom i profesionalnim odnosom prema ciljevima koje smo na početku odredili, izrasli u privredno-turističku manifestaciju koja ima svoj odjek i svoju vernu publiku ne samo u Srbiji, nego i u svim okolnim zemljama - kažu organizatori u saopštenju.

Dalje ističu da učesnici dolaze iz svih delova Srbije, ali i iz svih zemalja u okruženju.

- Samo iz Srbije moći ćete da se upoznate sa najkvalitetnijim vinima koja su na nedavnim renomiranim takmičenjima pobrala najveća odličja. Sa skoro održanog Dekanterovog takmičenja u Londonu, dolazi nam Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice sa zlatom, prvim posle četiri godine za Srbiju, i to za vino  Cuvee No1 2016, zatim vinarije Deurić i Erdevik, koje su na istom takmičenju za vina Probus 2016 i Roza Nostra 2017 osvojili srebrne medalje. Tu je i vinarija Kovačević, čiji je već dobro poznati Aurelius S 2015 osvojio bronzu. Posebnu zanimljivost na ovogodišnjem Interfestu, predstavljaće Vinarija Bikicki iz Banoštora, čije je vino Cu Orange Pino Grigio iz 2016. na, takođe nedavno održanom, balkanskom takmičenju (BIWC) u Sofiji odnelo glavni trofej i duplo zlato u kategoriji oranž vina. Vinarija Deurić iz Male Remete je i na ovom takmičenju uspela da dobije medalju, i to zlatnu, za vino Pino Noir 2016, ali i druga odličja za svoja već prepoznatljiva vina. Na istom takmičenju, PIK Oplenac je poneo dva srebra i to za vina Merlo S 2015 i Villa Muscat Ottonel 2015, a svoju ponudu donose i pred naše vinoljupce u Novi Sad, kao i Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca čije je vino Mustra 2017 takođe dobilo srebro - ističu organizatori.

Dalje kažu da će u Novom Sadu  od vina okićenih srebrom na BIWC, biti izložena i Pesac sivi 2017 Vinarije Vrt iz Sombora, kao i vina Vinarija Ilić-Nijemčević i vinske kuće Trivanović, koje su se okitile bronzom. Naša publika moći će da proba i neka tek na svetlo dana nedavno iznesena vina, poput Aldumaša Vinarije Šijački iz Banoštora. Po prvi put će se publici predstaviti na Interfestu vinarije Tri međe i oblak iz Neština, Mrđanin iz Sremskih Karlovaca, Balint iz Kanjiže, kao i vinari iz Lazarevca.

Posetiocima će biti dostupna vina iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije, Francuske, Španije, Portugala, Čilea i Austrije.

Interfest će ove godine biti festival na kojem će se predstaviti učesnici koji su deo projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija Central Danube Tour. Ovaj projekat ima za cilj jačanje turizma u prekograničnom području i stvaranje destinacije Srednjeg Dunava, vodeći partner je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Dunavski centar za kompetenciju, Osječko-baranjska županija i Grad Ilok. Vina i gastro ponuda iz prekograničnog područja obe zemlje biće prezentovana na glavnom novosadskom trgu.

Pored vina na festivalu će biti dostupne i kvalitetne rakije, ali i probrana gastro ponuda, najkvalitetniji suhomesnati proizvodi, sirevi i drugi delikatesi.

Za muzički program će se i ove godine pobrinuti Aleksandar Dujin.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan