Dijagnostika postkovida biće olakšana analizama krvi

Dijagnostika postkovida biće olakšana analizama krvi

Produženi kovid ili postkovid nastaje posle preležanog kovida i on može zahvatiti čitav organizam.

Ono što je veliki izazov za nauku, a što u velikoj meri može olakšati dijagnosikovanje postkovida, jeste utvrđivanje prisustva biomarkera u krvi.

Dr Slavica Maris, epidemiolog, rekla je da postkovid predstavlja skup znakova, simptoma i stanja koja nastaju obično četiri nedelje i duže nakon preležananog kovida.

Ovi simptomi mogu da se zadrže veoma dugo, od nekoliko nedelja, meseci, čak i godinu dana. Ono što najčešće srećemo kao simptome u produženom kovidu jeste jedan hroničan zamor, malaksalost koja se pogoršava fizičkim ili mentalnim radom. Odlazite na spavanje umorni, budite se umorni. Pacijenti se najčešće žale upravo na ovaj simptom – navela je dr Maris za Novi dan.

Ona je objasnila da se nikada ne javi samo jedan simptom, već je to uglavnom skup više simptoma, poput povišene temperature, neuroloških simptoma, poremećaja koncentracije i spavanja, vrtoglavice, glavobolje, depresije ili anksioznosti.

Problem je utvrditi da li su ova stanja posledica postkovida isključivo, jer neka od njih se javljaju i kod depresije. 

Ono što je dobra vest je da će dijagnostikovanje postkovida biti olakšano, piše N1.

Radi se o biomarkerima u krvi čije prisustvo može da ukaže na produženi kovid. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Sciene daje jedniu bazu za dalja klinička istraživanja koja će svakako pomoći našim kliničarima za postavljanje ove dijagnoze – rekla je dr Maris.

Kako je istakla doktorka, postkovid mogu da imaju apsolutno svi, ali su u većem riziku od razvoja postkovida osobe koje su imale težu kliničku sliku, naročito one koje su bile hospitalizovane, osobe koje imaju neko hronično oboljenje, one koje si više puta preležale kovid, ali i osobe koje nisu vakcinisane.

Naučni časopis Science predočio je da će u narednom periodu početi testiranje na postkovid.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan