Dobro jutro, Novosađani, hoće li žene spasiti svet?

Dobro jutro, Novosađani, hoće li žene spasiti svet?

Izjava jedne od žena koje su se priključile štrajku glađu zbog izbornih nepravilnosti podstakla me je da po ko zna koji put pomislim kako bi svet izgledao da ga vode žene ili, bar, da imaju više prava i mogućnosti da menjaju grad, državu, ali i planetu na kojoj živimo.

Naime, poslanica iz Niša, na pitanje zašto se samo žene iz koalicije pridružuju štrajku glađu, izjavila da od žena zavisi svet, kao i da ćemo ga mi promeniti.

Narodne poslanice iz Novog Sada i Niša u četvrtak stupile u štrajk glađu, Tepić od danas pod nadzorom lekara

Brzom pretragom Gugla, naišla sam na tekst od pre 10 godina u kom se navodi da "i muškarci i žene kažu da žene komuniciraju na drugačiji način, da slušaju, podstiču dijalog i uspostavljaju konsenzus".

Istraživanja takođe pokazuju da žene imaju drugačiji način upravljanja od muškaraca. "One su više timski orjentisane i spremnije na saradnju, što su karakteristike koje se smatraju učinkovitim, posebno u današnjem manje hijerarhijskom, brzom svijetu kojim upravljaju inovacije".

Lepo zvuči, ali pitanje je koliko smo se za tih desetak godina odmakle od priče.

Naizgled imamo više prava, više mesta u parlamentu, preduzećima, mi čak imamo i premijerku... Ali ovo saznanje, kada se pogleda konkretan slučaj, vraća nas u realnost jer baš osoba koja je trebalo da učini korak napred u pravima žena, ali i osoba drugačije seksualne orijentacije, nije učinila ništa dobro, a jedan od razloga je i taj što ona predsednika Srbije zove "šefe" i daje mu dozvolu da sam vlada ovom zemljom. Takođe, ne propušta nijednu priliku da mu se dodvori, ali to već nije osobina nje kao žene jer to radi i većina članova njihove partije. 

S druge strane, kad pogledate sastav humanitarnih udruženja, organizacija koje, najčešće volonterski, pomažu ljudima, životinjama i zajednici, ali i onih koji su stali u odbranu novosadskih Mesnih zajednica, Šodroša, vidimo da su u prvim redovima žene bile ravnopravne, a možda i dominantnije.


Nasilje

Toliko je porazno što je ovo Reč godine u Srbiji, a okupila je više vrsta nasilja među kojima je nasilje nad ženama na visokom mestu. 

Izabrane Reč, Lažireč i Nova reč 2023. godine

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, do kraja novembra u Srbiji je bilo najmanje 26 femicida, pokazuju podaci organizacije što znači da u proseku na svake dve nedelje po jedna osoba bude ubijena zato što je žena. 


Neformalna grupa Novosađanki "Žene za promene" od letos organizuje ulične akcije i različitim aktivnostima pokazuje stav da je nasilje nad ženama neprihvatljivo. One su reagovale i nakon ubistva žene u Bosni i Hercegovini.

Novosađani se solidarisali sa ženama u Bosni i Hercegovini u borbi protiv nasilja 


Štit

I na kraju, završimo s jednom sjajnom akcijom kojoj su se priključile brojne javne ličnosti, a ne smem zaboraviti da spomenem sve one muškarce koji su se priključili ovoj i drugim akcijama protiv nasilja nad ženama.

 


Sa  nadom da je bolja budućnost u kojoj će se više gledati iz ženskog ugla, želim vam prijatan vikend.

Ako želite da ga provedete konstruktivno, u našem Navigatoru vidite šta se dešava u gradu.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • humanista

    pre 132 dana i 6 sati

    Zene mogu da ,,spasu svet,, samo im treba dati prostora i mogucnosti, primer veliki deo samostalnih delatnosti vode zene i to vrlo uspesno sto je za svaku pohvalu, samo i zene same treba da se ,,trgnu,, i uzmu stvari u svoje ruke.

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Ime

    pre 132 dana i 1 sat

    Neće jer svetu nije potrebno spašavanje.

    Oceni komentar:
    1
    0