DOM ZDRAVLJA: Dojenje blagotvorno za emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta

DOM ZDRAVLJA: Dojenje blagotvorno za emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta

Najzdraviji, najekonomičniji i najjednostavniji način za zadovoljenje potreba novorođenčeta za ishranom jeste dojenje, napominju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Svetska nedelja dojenja, koja se obeležava  od 1991. godine, na inicijativu WABA (The World Aliance for Breastfeeding Action), a uz podršku UN i Svetske zdravstvene organizacije, ove godine nosi slogan "Dojenje – pitajte patronažne sestre".

Prema poslednjim istraživanjima, u prvom satu po rođenju, dojeno je preko 50% dece. Međutim, svega 13% je isključivo dojene dece do šestog meseca, tj. oko 60% predominantno dojene dece istog uzrasta. Velike razlike u procentima sugerišu da se u globalu mora raditi na podizanju svesti o značaju i prednostima dojenja, te se ova tema smatra imperativom zdravstvenih sistema svih razvijenih zemalja.

- Dojenje je blagotvorno za emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta. Dojene bebe kasnije manje oboljevaju od šećerne bolesti, anemije, pothranjenosti, gojaznosti i raka – kaže načelnica pedijatrije Doma zdravlja "Novi Sad" dr  Vesna Vuleković i ističe da majčino mleko može biti isključiva hrana detetu do uzrasta od čak 9 meseci, jer je najkvalitetnije što se detetu može ponuditi. 

Davanje vode, uz podoje, čak je i preporučljivo, naročito u vrelim letnjim danima, mada ne treba forsiarti bebu ukoliko odbija. Po svom nutritivnom sastavu, majčino mleko je prilagođeno određenom uzrastu novorođenčeta i odojčeta. Dete ga lako vari, odgovarajuće je temperature, uvek sveže, sterilno i spremno za konzumiranje. Majčino mleko ima značajnu ulogu i u imunološkom statusu deteta, jer sadrži antitela bolesti koje je majka preležala (zauške, morbile, male boginje...).


PREDNOSTI DOJENJA ZA DETE

• najbolji sastav i iskoristljivost hranljivih materija u gastrointestinalnom traktu bebe, optimalnog je sastava i temperature. U 100 g majčinog mleka ima  55mg kalijuma, 16,7 mg natrijuma, 33,5mg kalcijuma, 0,1mg Fe, 13,7 mg fosfora, 0,2mg cinka, 65mg retinola,vitamina grupe A i C

• imunoglobulini, laktoferin i interferon – imuni faktori

• fundamentalni značaj za pravilan rast i razvoj deteta-razvoj mozga, neurološkog sistema, razvoj vilice i lica, normalnu crevnu floru, psihomotorni razvoj kao i prevenciju bolesti, kako u ranom, tako i u kasnom periodu života
• zaštita od infekcija i alergija: majčino mleko sadrži antitela i druge zaštitne faktore koji doprinose da dojena deca ređe obolevaju od dijareje i drugih gastro-intestinalnih i respiratornih infekcija

• probiotske substance iz majčinog mleka takođe doprinose razvoju normalne crevne flore i zdravog imunološkog sistema odojčeta, ali  i prevenciju imunoloških oboljenja u kasnijem životnom dobu

• niža incidenca sindroma iznenadne smrti odojčeta

• deca koja sisaju imaju manje šanse za nastanak gojaznosti, dijabetesa, bolesti KVS i nekih vrsta karcinoma u kasnijem životnom dobu

• smanjenja je učestalost dentalnih problema

• utiče na razvoj normalnog psiho-socijalnog i emotivnog  razvoja


Osim za bebe, dojenje je važno i blagotvorno i za majke. Utiče na bolju mineralizaciju kostiju i, prema nekim istraživanjima, za čak 50% smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze.

- Prvo majčino mleko – kolostrum, počinje da se stvara već u trećem trimestru trudnoće. Vrlo je hranljivo, visoke biološke vrednosti i najvažnije za novorođenče. Majke, dojilje, ne moraju da se hrane po posebnom režimu, niti da , kako je u našem narodu uobičajeno "jedu za dvoje", već se preporučuje da osluškukju svoj organizam i poštuju njegove želje – ističe načelnica ginekologije Doma zdravlja "Novi Sad" dr Ljiljana Stanišić. Savet je da se jede češće ali manje, uz izbegavanje gaziranih pića, alkohola i kafe, te alergenih namirnica, a  pojačan unos mleka, mlečnih proizvoda, voća, povrća i žitarica, posnih mesa.

Priprema za dojenje počinje još u trudnoći i podrazumeva redovno održavanje higijene dojki i bradavica, mlakom vodom, bez sapuna i krema (osim ukoliko lekar ne proceni drugačije).

PREDNOSTI DOJENJA ZA MAJKU

• akt dojenja dovodi do kontrakcija materice i involucije materice, tj. bržeg vraćanja materice u prvobitni položaj i veličinu kao pre trudnoće

• smanjuje  je rizik od kasnijeg nastanka  karcinoma genitalnog trakta i dojke

• žene koje doje ređe imaju postporođajnu depresiju,a jača se psihološka veza između majke i deteta, čime su ređa zanemarivanja i zlostavljanja takve dece

• dojenje oduzima manje vremena od hranjenja na flašicu

• hranjenje noću je lakše

• putovanje je udobnije


• pravilnim dojenjem smanjuje se verovatnoća od pojave ragada i mastitisa

• manja incidenca neželjenih trudnoća (redovni podoj do 6 meseci, 98% slučajeva su anovulatorni ciklusi)

• dojilje lakše i brže vraćaju telesnu masu na TM pre trudnoće

• produkcija mleka i u količini i po sastavu prati rast deteta

• porodilje koje nemaju dovoljno mleka, mogu potpomoći laktaciju konzumiranjem semenki morača, kima,ječma. Čorbe od mlade koprive  i sočiva povećavaju količinu i kvalitet mleka


Prvi dani nakon dolaska kući iz porodilišta su izuzetno emotivni, puni trenutaka neizvesnosti, straha i brige, ali i najveće radosti koja se doživi u životu. 

U tim danima patronažna sestra je najdraži gost svake porodice, iskustvo je načelnice Službe patronaže Doma zdravlja "Novi Sad" Kristine Nedeljković, koja kaže da je najvažniji zadatak patronažne sestre, u tom periodu, da nauči majku veštini dojenja. 

U svakodnevnom radu, sestre se susreću sa različitim situacijama i ženama- postoje one kod kojih se laktacija uspostavi odmah po porođaju (dete aktivno sisa i stvori sebi dovoljnu količinu mleka), kao i one koje moraju da se bore za  dojenje. 

Tokom patronažne posete patronažna sestra pri podoju procenjuje:

  1.  položaj majke – uvek treba da je udoban sa potporom za leđa, noge i dojke po potrebi
  2.  položaj deteta – telo u jednoj ravni, poduprto, u blizini majčinog, okrenuto prema dojci
  3.  prihvatanje dojke – dete je širom otvorilo usta, prihvatilo areolu a ne samo bradavicu, donja usna je izvrnuta napolje i detetova brada dodiruje dojku
  4.  sisanje – efikasno, polako sisa uz duboko disanje sa pauzama, čuje se gutanje, iz druge dojke može da curi mleko

Dojenje treba da prija kako majci, tako i bebi I da bude na zahtev. Jedino tako majke mogu održati kontinuitet i istrajati u odluci da doje svoje dete.

I konačno, svi argumenti – emotivni, zdravstveni, ekonomski, praktični su na strani dojenja. Zato, ukoliko žena nema zdravstvene, opravdane razloge da postupi drugačije, dojenjem čini dobro i sebi i svojoj porodici.

Sve dodatne informacije o trudnoći i dojenju budući roditelji mogu dobiti u Školi za trudnice Doma zdravlja "Novi Sad", u ulici Zmaj Ognjena Vuka 19 ili na telefone 021/ 4879 579, 021/ 4879 580.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan