DR RADE PANIĆ: Broj preminulih lekara govori da je organizacija zdravstvene zaštite bila katastrofalna

DR RADE PANIĆ: Broj preminulih lekara govori da je organizacija zdravstvene zaštite bila katastrofalna

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić kaže da ulazak u epidemiju sa "od 15 do 20 odsto manje" zdravstvenog kadra, nedostatak opreme u prvom talasu ili neadekvatna oprema, pogrešan protokol testiranja u "zelenim zonama" i loše organizovana rotacija radnika u "crvenoj zoni" koja ih je iscrpila – sve to ima za rezultat "više od 70 preminulih visokoobrazovanih ljudi i govori da je organizacija zdravstvene zaštite tokom epidemije bila katastrofalna".

U Srbiji je do sada, prema dostupnim podacima, od posledica korona virusa umrlo više od 70 zdravstvenih radnika.

– Jako je teško doći do podataka, nemamo podatke za medicinske sestre i tehničare i za druge zaposlene u zdravstvu i pored toga što smo vršili pritisak na Ministarstvo, "Batut" i odgovorne da izađu sa brojkama obolelih i preminulih (u zdravstvu), te podatke ne dobijamo – rekao je Panić prilikom gostovanja na televiziji N1.

– Onaj poslednji podatak koji znam je da je 3.300 obolelih u zdravstvu, to je izjava ministra (zdravlja Zlatibora Lončara) od pre 20 dana. Zašto je tako i zašto je Srbija na crnoj listi po broju preminulih zdravstvenih radnika, poredeći se sa ostalima...To je ukupan rezultat svega što su Krizni štab, Vlada i Ministarstvo zdravlja radili tokom epidemije i grešaka koje su napravili. Jedna od tih grešaka je što nisu prihvatili predlog Sindikata da se početkom ili pre epidemije prime svi raspoloživi zdravstveni radnici koji su na birou – to je taman onoliko radnika koliko je nedostajalo u zdravstvu, po pravilniku – rekao je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u emisiji "Studio Live" na N1.

Krenulo se, tvrdi, u epidemiju sa 12 do 15 odsto manjka zdravstvenih radnika, ali i sa nedostatkom zaštitne opreme u prvom talasu. Dugi niz meseci je, po njegovom mišljenju, vođen pogrešan protokol za prijem pacijenata za redovno lečenje u "zelene zone", jer se radio brzi test na antitela koji je u prvih pet dana uvek negativan.

– Njih (zaražene kovidom) je u tih pet dana najteže prepoznati, a veoma su infektivni, i tu je došlo do zaražavanja zdravstvenih radnika, pa i pacijenata u "zelenoj zoni" – objašnjava dr Panić, a prenosi N1.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan