DS: Izjava Đurića je za sud, APV: Crkva ne treba da bude tu, niti da se finansira iz gradskog budžeta

DS: Izjava Đurića je za sud, APV: Crkva ne treba da bude tu, niti da se finansira iz gradskog budžeta

Nakon što se u javnosti pojavila vest da će se pored parkinga kod Štranda, na mestu nekadašnje Žute kuće, zidati crkva, reagovao je veliki broj Novosađana, stranaka, udruženja... Saopštenja stižu sa svih strana, a strasti se ne smiruju.

Nakon nekoliko organizacija koje su juče uputile kritike na račun donošenja ovog urbanističkog plana, jutros se oglasio i gradonačelnik.

Gradonačelnik o crkvi kod Štranda: Sve što su marginalci izneli je jedna velika laž

Planira se izgradnja crkve na Limanu – pored parkinga kod Štranda 

Reakcije na "limansku crkvu": MZ "Liman" u nedelju organizuje javni sastanak, "Bravo" i "Zajedno" traže učešće Novosađana 

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu javno poziva nadležno tužilaštvo da pokrene postupak protiv novosadskog gradonačelnika Milana Đurića "zbog kršenja članova 128, 130, 317, 343 i drugih odredbi Krivičnog zakonika Republike Srbije".

Dokazi za počinjena navedena krivična dela sadržani su u saopštenju za javnost u kojem je gradonačelnik reagovao na javne kritike upućene gradskoj vlasti zbog namere da menja urbanistički plan u zoni plaže Štrand na Limanu i mogu se pribaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada. Tužilaštvo je dužno da Đurića u najkraćem roklu izvede pred sud kako bi predupredilo sve negativne posledice po miran i skladan život u Novom Sadu koje svojim klevetničkim i huškačkim istupom Đurić upravo pokušava da izazove – navodi se u saopštenju DS-a i dodaje:

– Đurić je u svom skandaloznom istupu optužio protivnike i kritičare gradske vlasti da "mrze veru srpskog naroda", lažu, istupaju sa lošom namerom i napadaju "Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje", te da "izgradnju verskog objekta javno izvrgavaju ruglu". Ovaj verbalni siledžijski ispad nesumnjivo predstavlja primer za udžbenike prava iz oblasti krivičnih dela govora mržnje, izazivanja verske, nacionalne i rasne mržnje, uznemiravanja javnosti putem iznošenja i pronošenja lažnih vesti, nasilničkog ponašanja i niza drugih odredbi iz pozitivnih pravnih propisa naše zemlje. Reč je o providnom pokušaju zloupotrebe crkve i vere kojom su gradonačelnik Đurić i njegov politički otac i partijski šef Miloš Vučević namislili da obezbede pobedu na predstojećim lokalnim izborima.

Novosadski odbor Demokratske stranke smatra da je "sramotan istup" gradonačelnika Milana Đurića istovremeno i jasan indikator da se urbanistički plan gradskog područja uz plažu Štrand i Dunav menja sa političkim motivima.

Za gradnju nove crkve na mestu koje nikada u istoriji Novog Sada ni u jednom planu nije bilo predviđeno za verske sadržaja, već samo za odmor i rekreaciju, ne mogu da postoje opravdani ni urbanistički ni verski razlozi. Iza svega očigledno stoje opasni politički i politikantski motivi, s ciljem izazivanja daljih podela, konfrontacije i sukoba u gradu, u kojim aktuelna vlast pokušava da svoju borbu za još jedan nezaslužen mandat u upravljanju gradom predstavi kao nekakvu odbranu ugroženog srpstva i pravoslavlja u gradu koji je s pravom nazivan Srpskom Atinom – zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora DS-a.



APV: Protivimo se izgradnji crkve kod Štranda – vlast namerno plasirala vest kako bi skrenula pažnju s izbornih manipulacija

Akcija progresivne Vojvodine (APV) je još jedan politički subjekt koji se ne slaže sa izgradnjom "limanske crkve" na mestu gde je to najavljeno.

Protivimo se najavljenoj izgradnji pravoslavne crkve u blizini novosadskog kupališta Štrand, u prvom redu zato što bi na taj način Novi Sad ostao bez još jedne dragocene zelene površine u okviru sportsko-rekreativnog kompleksa koji je centar okupljanja Novosađana u letnjem periodu. Takođe smo protiv toga da se izgradnja crkve finansira iz gradskog budžeta. Novi verski objekti nisu prioritet u trenutku kad Novom Sadu nedostaju domovi zdravlja, ispravni autobusi, dok se uništava komunalni sektor i staro gradsko jezgro – upozorava APV i predlaže da, ukoliko postoji inicijativa vernika da se pravoslavna crkva izgradi na prostoru Limana, "neka sredstva za to obezbedi Srpska pravoslavna crkva, koja raspolaže s dovoljno sopstvenih prihoda za ovakvu investiciju".

Oni smatraju da je očigledno da je ova tema "smišljeno plasirana u javnost od strane gradske vlasti kako bi izazvala polarizaciju građana spram njihovog verskog opredeljenja" i u drugi plan postavila druge teme koje su joj neprijatne, oko kojih bi se većina građana složila, kao što su: "krađa glasova, zapušten i neuređen grad, bahatost gradskih čelnika itd."

Gradonačelniku Đuriću, koji se posle dužeg vremena ovim povodom prvi put javno oglasio, poručujemo kako mu neće poći za rukom da ovakvim jeftinim trikovima izbegne odgovornost zbog katastrofalnog upravljanja gradom, za šta će građanima položiti račune na narednim lokalnim izborima – zaključuje Akcija progresivne Vojvodine.

Podsećamo, Nezavisni članovi savet mesne zajednice "Liman" pozivaju sve građane/građanke da dođu na javni sastanak u nedelju, 3. marta, u 12 časova na livadicu kod Štranda (okretnica jedinice/osmice) gde se planira izgradnja "kako bi zajedno podelili argumente i krenuli u pripreme za zbor građana po ovom pitanju".

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dragoljub

    pre 78 dana i 18 sati

    Možda će to biti crkva za nudiste??

    Oceni komentar:
    0
    10
  • Expo 2027

    pre 78 dana i 9 sati

    Ma kakva crkva, u naredna tri meseca očekujem mobilizaciju a ne normalan život.
    Nadam se da će nam mart 2024-te biti normalan.
    Sad, rat kao takav nije dobar, ali će u celom svetu prekinuti mnoge veoma loše stvari.
    Nadajmo se da ćemo nakon 2030-te biti pametniji.

    Oceni komentar:
    0
    1