DS: Prosvetarima tokom leta plata manja za oko 10.000 dinara!

DS: Prosvetarima tokom leta plata manja za oko 10.000 dinara!

U klupama u kojima se školuju budući nastavnici – jednocifren broj studenata, a u novčanicima učitelja i nastavnika oko 10.000 dinara manje tokom letnjih meseci.

Demokratska stranka smatra da je ovo je još jedan u nizu dokaza da "ova vlast kontinuirano i planski već više od 11 godina uništava obrazovanje u Srbiji.

Stranke koje su i sada na vlasti, 2014. godine su usvojile veoma štetan Zakon o radu, protiv koga smo se i Demokratska stranka i ja lično kao sindikalac – oštro suprostavljali, a čije posledice možemo da osetimo tokom letnjih meseci, odnosno tokom godišnjih odmora. Ovaj sporni zakon propisuje da se plata tokom godišnjih odmora obračunava na osnovu dvanaestomesečnog proseka, a kako su plate u prosveti tek u januaru uvećane, taj prosek je značajno niži od trenutnih plata prosvetnih radnika, koje su i inače daleko ispod republičkog proseka. To znači da će tokom jula i avgusta, učitelji i nastavnici na svoje račune dobiti i do 10.000 dinara manje lične dohotke izjavio je Milan Jevtić, član Resornog odbora za obrazovanje Demokratske stranke i dodao:

On je dodao da su prosvetni radnici prethodnih dana primili prvi deo umanjene julske plate, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo kod svih njegovih kolega.

U trenutku kada su plate prosvetare dramatično male i kada je godišnja inflacija oko 14 odsto, ovo umanjenje gura ljude koji rade u obrazovanju na rub egzistencije. Sada je već i više nego izvesno da samo smenom ove vlasti možemo da spasemo obrazovanje, a samim tim i državu Srbiju – zaključio je Jevtić.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Nemanja

    pre 265 dana i 5 sati

    Ovo nije istina. Moja supruga je nastavnica i dobila je redovnu platu. Nesto se govorilo o povecanju u septembru. Po toj nekoj racunici ona ce imati povecanje od skoro 4000 dinara. Za sada smanjenja nema i ne znam zasto bi ga i bilo. Zasto ne kazu gde su to dobili umanjenu platu ?

    Oceni komentar:
    17
    4
  • Dora

    pre 265 dana i 4 sata

    Moj suprug je dobio umanjenu platu u odnosu na prethodni mesec. OŠ u Novom Sadu.

    Oceni komentar:
    0
    11
  • Sonja

    pre 265 dana i 4 sata

    Istina je, primili smo umanjenu zaradu za prvi deo jula, a sto je najgore, uopste nismo bili tada na odmoru! Meni je odmor poceo 13.jula a plata umanjena za 2700 din.!

    Oceni komentar:
    0
    11
  • Šta zna Učo šta je odmor?

    pre 265 dana i 2 sata

    Pa, majku mu, valjda vlada i Ministarstvo bolje znaju od vas kad ste na odmoru?
    To sve fini, diplomirani ljudi, učeni, nadasve kulturni...
    Izgleda vama treba jedno posebno Obraćanje, da vam se objasni koliko je to dobro za vas.
    Obraćanja nikad previše...

    Oceni komentar:
    2
    12
  • Ja

    pre 264 dana i 20 sati

    Sta hocete, hocete i topli obrok i putni trosak za vreme god. odmora. Neradim u prosveti ali znam da imate obaveze na kraju skolske godine jos ndki.period, inate obaveze vec u avgustu, sednice, popravni itd.... Jedan mesec u toku godine valda bi stvarno trebalo da vam se umanji. I ja sam radila 35 god., kad sam na godisnjem nema putnih troskova, nema toplog obroka. Vi ste zaista nezasiti, hocete i rezervaciju na more da vam se plati.Toliko u toku god. dobijete poklona sto u nakitu, torbe,kaisevi

    Oceni komentar:
    11
    4
  • Sonja

    pre 264 dana i 17 sati

    Za ove koji ne citaju dobro (Ja) :"NISMO BILI NA ODMORU"! Vidi se da niste voleli da idete u skolu.. Hocemo ono sto nam pripada i na sta imamo pravo. Da sada ne objasnjavam kako se obracunava zarada i sta je regres...

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Kad vlast šutira

    pre 264 dana i 4 sata

    Kada bi poslodavci znali koliko se radnik nervira, oseća uskraćeno i povređeno i koliko dugotrajno mala greška u iznosu isplaćene zarade utiče nepovoljno na posao...
    razmišljali bi onako kako danas razmišljaju u pravom kapitalizmu ili na primer u Japanu.
    Gde čovek od 80 godina radi, jer ima šta da da društvu. I nije ništa manje cenjen sa svojim iskustvom od tek diplomiranog inženjera bez iskustva.
    Prosvetari su bolji deo srpskog društva. Radio sam ZA njih, pa znam.
    A mi ih šutiramo.

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Posmatrac

    pre 263 dana i 1 sat

    Просветни радници нису на распусту,него на годишњем одмору,на који сваки запослени има законско право.Само што не могу у октобру у Египат и на Кипар као многи.Плате јесу умањене,у просек улази и оно умањење од прошлог јула и августа,старешинство се не плаћа,иако неки родитељи и лети зову да питају нпр за осигурање,пало им дете и поломило руку,нпр.Регрес и топли оброк немају уопште.Зашто оволика мржња према људима који чувају одраслу децу?

    Oceni komentar:
    0
    3