"Efektiva": Umesto svađe sa prodavcem, uložite pisanu reklamaciju

"Efektiva": Umesto svađe sa prodavcem, uložite pisanu reklamaciju

Toliko je ljudi u ovoj zemlji koje procedure smatraju nebitnim. Ali, ko god hoće da istera pravdu, pobeđuje upravo zahvaljujući procedurama – svojim pridržavanjem tih procedura i insistiranjem na tome da ih drugi poštuju, naglašavaju iz udruženja potrošača "Efektiva".

Naročito pobeđuju oni koji imaju dokaz da su neku proceduru pokrenuli. Niko vam neće verovati na reč da ste uložili reklamaciju. To mora da bude zabeleženo! Zato: umesto svađe sa radnikom u prodavnici odnosno sa šalterskim službenikom, predajete mu pisanu reklamaciju u dva primerka i tražite da vam lupi prijemni pečat. Prodavac po zakonu ne sme da odbije da zapremi reklamaciju i mora da vam izda potvrdu o tome – ističu oni u svojoj Fejsbuk objavi.

Iz "Efektive" naglašavaju i to da, ako je prodavac neljubazan, ubeđuje vas da nemate prava koja po zakonu imate i/ili neće da zapremi reklamaciju, ne zaboravite da se reklamacija može uložiti i pisanim, odnosno elektronskim putem. Lepo zaobiđete "ljudski faktor" u prodavnici/filijali, pošaljete prodavcu mejl ili preporučeno pismo, i onda ništa nije postigao svojom predstavom. Dokaz o predaji reklamacije posedujete, i sada je loptica na njegovom terenu. Moraće da odgovori, i to u pisanom ili elektronskom obliku. Ne može telefonom. Ako vam odgovor pruži preko telefona, to se ne računa.

Oni savetuju da prodavca koji u prodavnici ne zaprema reklamacije, ne izdaje potvrde i prijemu reklamacije i i ne odgovara na reklamacije prijavite tržišnoj inspekciji. Nebitno je da li vi verujete ili ne verujete da će tržišna inspekcija nešto da uradi. Uvek prijavite. Uvek razmišljajte o tome da, ako nastane spor sa prodavcem, vi sebe obezbedite dokazima da ste postupali po proceduri i da ste prodavcu jasno stavili do znanja da postoji problem sa robom odnosno uslugom.

– Ko ćuti ne dobija ništa. Ko ne ćuti ali nema zabeleženo da je govorio, računa se da je ćutao. Računa se samo govor koji je zabeležen – poručuju iz "Efektive".

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan