Epidemiolozi upozoravaju na mogućnost širenja epidemije malih boginja

Epidemiolozi upozoravaju na mogućnost širenja epidemije malih boginja

Od početka godine registrovana su četiri slučaja morbila u Srbiji, a nakon Beograda, male boginje potvrđene su i u Novom Sadu. 

Epidemiolozi su rekli da je "crvena lampica" odavno upaljena, jer godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece vakcinom koja štiti od te zarazne bolesti, te da je stvoren veliki rezervoar osetljivih osoba. 

Ovakav problem može prouzrokovati epidemiju koju je teško zaustaviti, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi, a zbog kog se dešavaju komplikacije i sa smrtnim ishodom.

U Beogradu su potvrđena tri slučaja malih boginja, kod tinejdžera (15) i njegove majke, kao i kod deteta od osam godina. U Novom Sadu morbile su potvrđene kod odrasle osobe (46), koja je nepotpuno vakcinisana, prenosi Blic.

Pacijent iz Novog Sada je na kućnom lečenju, bez komplikacija bolesti. Epidemiološka služba sprovodi ispitivanja kontakata obolele osobe i svi kontakti se stavljaju pod zdravstveni nadzor – rekao je za Euronews Srbija prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

On je dodao da je pooštren epidemiološki nadzor u pokrajini, kao i u svim delovima Srbije prema uputstvu Instituta za javno zdravlje Srbije.

Molimo sve roditelje, koji do sada nisu vakcinisali svoju decu, da ih odvedu na vakcinaciju kod svog izabranog pedijatra u cilju suzbijanja moguće epidemije malih boginja u AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu – naveo je on.

Obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom, koja štiti od tri zarazne bolesti – malih boginja, zauški, rubeola, nije dovoljan da zaustavi cirkulaciju virusa.

Vakcina se prima u dve doze: prva u drugoj godini života, a druga pred polazak u školu. Dobar kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana, prenosi Blic.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović rekao je da je u Srbiji "crvena lampica" upaljena kada saopšteno da je pao obuhvat vakcinisane dece.

Ukoliko se ne vakciniše dovoljno dece pitanje je vremena kada će buknuti epidemija. Virus malih boginja je najzarazniji virus koji postoji. Pad broja vakcinisane dece je morao da bude alarm za uzbunu – naveo je on.

Prof. Radovanović rekao je da se stvorio veliki rezervoar osetljivih osoba i da je pitanje vremena kada će bolest buknuti među njima, prenosi Blic.

Ako se godišnje rodi 60.000 dece a obuhvat MMR vakcinom je, recimo, 88 odsto, to znači da nam svake godine oko 7.500 dece bude nevakcinisano. Svake godine po 7.500 nevakcinisanih za četiri godine to je 30.000 nevakcinisanih. To je ogroman rezervoar osetljivih osoba. Samo je pitanje vremena kada će bolest javiti u takvoj populaciji – objasnio je on.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Verovatno nisu nekadašnje boginje

    pre 73 dana i 20 sati

    Farmaceuti su prvo krenuli sa gljivicama. Kako bi prodavali kreme, počeli su da šire gljivice. Kako niko nije reagovao, krenuli su dalje. Jaki lobiji, diplomirana mafija, zvanično ne rade to svojoj zemlji, pa ko će ih zaustaviti? I tako jednog dana, počeli su da unapređuju viruse i bakterije, paralelno kreirajući svoje vakcine za to. U vojsci sam primio 12 vakcina, a u detinjstvu gomilu. Ali, to su bile NAŠE vakcine. Znali smo ko ih pravi. A sada, ne možeš znati ko ti šta sprema.

    Oceni komentar:
    0
    3