Evo kad i kako sušeno voće može da naškodi zdravlju

Evo kad i kako sušeno voće može da naškodi zdravlju

Sušeno voće je ukusno, dodatak je desertima i drugim jelima, puno je vlakana i antioksidanata, ali istovremeno, bogato je šećerom i kalorijama, te ako preteramo, može da našteti našem zdravlju.

Za neke je sušeno voće zdrav međuobrok, za druge ne puno bolje od slatkiša. Tokom procesa sušenja iz voća se uklanja gotovo sva voda, te ono postaje koncentrat energije. Traje puno duže od svežeg voća, posebno je praktično na poslu, putovanjima i svim prilikama u kojima nemamo pri ruci hladnjak, a odlično dođe i zimi, kada nam je izbor svežeg voća sužen.

Komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih materija kao i komad svežeg voća, ali je sabijen u mnogo manje "pakovanje", pa treba da pazimo da nas ovo ne zavede – grubo se savetuje da se ne jede više komada sušenog voća nego što bismo jeli svežeg. Ako su vam mera, na primer, tri sveže kajsije, onda pojedite najviše tri suve kajsije.

Generalno, sušeno voće je bogato vlaknima i odličan je izvor antioksidanata, posebno polifenola, koji se povezuju sa brojnim zdravstvenim prednostima – pozitivno utiču na cirkulaciju i varenje, smanjuju oksidativna oštećenja, a samim tim i rizik od mnogih bolesti. Sve ovo ne znači da više suvog voća pruža više zdravlja – kao idealnu količinu, međunarodno prihvaćene smernice za ishranu preporučuju jesti do 40 grama suvog voća dnevno.

Prejedanje slatkim i energetski bogatim suvim voćem lako može dovesti do povećanog unosa kalorija, a to je posebno tačno ako odaberete kandirano sušeno voće. S obzirom na to da višekratna konzumacija dodatog šećera štetno utiče na zdravlje, potrebno je pre kupovine proučiti sastojke i izabrati sušeno voće bez suvišnih dodataka. Osim toga, neki proizvođači suvom voću dodaju sulfite, jedinjenja koja služe kao konzervansi. Suvo voće tretirano njima ne menja boju i izgleda lepše, a to se uglavnom odnosi na one jarkih boja, kao što su kajsije i suvo grožđe.

Osobe osetljive na sulfite mogu dobiti grčeve u stomaku, osip na koži ili napade astme nakon jedenja takvog voća. Nepravilno skladišteno i rukovano suvim voćem može biti kontaminirano gljivicama, aflatoksinima i drugim štetnim jedinjenjima.

Ako ne obraćamo pažnju na sastojke i veličinu porcija, lako možemo poništiti pozitivne efekte sušenog voća na zdravlje. Da do toga ne bi došlo, ograničite količinu na jednu porciju dnevno, nikada ne grickajte direktno iz kesice, secite veće komade i dodajte ih u orašaste plodove ili salate, uzimajte dane kada pravite pauzu od sušenog voća i jedete sveže, prilikom kupovine, proverite sastav i nutritivnu vrednost čak i kada kupujete sušeno voće na veliko. I definitivno smatrajte sušeno voće poslasticom, prenosi Danas.rs.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan