FOTO: Novosađani učili kako da spasu život osobi koja je doživela srčani zastoj

FOTO: Novosađani učili kako da spasu život osobi koja je doživela srčani zastoj

Prvi javni čas Javno-zdravstvene kampanje "Spasi me" održan je danas na Trgu slobode u Novom Sadu.

Građani su imali priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR) uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da na adekvatan način nauče kako da prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoj.

Javnom času prisutvovao je veliki broj građana i građanki, a svi posetioci su imali mogućnost da na 5 različitih punktova uče osnove KPR-a.

Predsednik Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Dragan Bjelić, istakao je da je prvi javni čas Javno-zdravstvene kampanje "Spasi me" uspešno održan i da je zadovoljan što je veliki broj građana prisustvovao ovom času kao i da moramo biti svesni da je ova tema od velikog javnog značaja ne samo za Grad Novi Sad već i za širu zajednicu.

Hvala svim ljudima dobre volje koji su danas bili sa nama na Trgu slobode i što su sa velikim zadovoljstvom hteli da nauče procedure koje spašavaju život. Ovo je tek početak i u narednom period nas očekuje veliki broj ovakvih akcija, jer je ovo tema o kojoj mora da se govori svakodnevno. Mi studenti, budući zdravstveni radnici, svojim entuzijazmom se trudimo da utičemo na javno zdravlje i to ćemo nastaviti da činimo u narednom periodu – naglasio je Bjelić.



Jedan od ambasadora Javno-zdravstvene kampanje "Spasi me” košarkaš Željko Rebrača istakao je da mu je veoma drago što se danas nalazi na ovakvom događaju.

– Drago mi je što smo danas povodom ove akcije, mislim da je ovakava kampanja potrebna svim građanima kako bi podigli nivo edukacije i prepoznali srčani zastoj i da adekvatno reaguju u ovakvom momentu. Drago mi je što je I veliki broj sportista uključen u kampanju I uvek sam tu da podržim ovakve društveno odgovorne projkete – rekao je Rebrača.

"SPASI ME": Ne dozvoli da se život gasi – budi heroj i spasi (FOTO i VIDEO)


Mnogobrojne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju, a među njima su olimpijac Mihail Dudaš kao i fudbaler Milan Pavkov sa svojim saigračima iz fudbalskog kluba Crvena zvezda, ekipa Državnog posla, plivačica i olimpijka Ana Crevar, biciklista Aleksandar Roman, kao i mnogi drugi.

Ispred Srpskog lekarskog društva prisutnima se odbratila dr Aleksandra Opačić koja je istakla kako su ovakve akcije od suštinske važnosti jer su upravo laici u najvećem procentu slučajeva očevici srčanog zastoja.

 AED aparati se nalaze na 15 lokacija u Novom Sadu i upotpunosti su bezbedni za upotrebu od strane laika. Ovakve situacije su dramatične i kritične i sasvim je normalno da se građani plaše, ali baš ovakve akcije I kamapanje treba da doprinesu da se građani oslobode straha – naglasila je specijalista urgentne medicine Aleksandra Opačić. 

Najmlađi sugrađani su imali priliku da kroz različite radionice, prilagođene njihovom uzrastu, nauče kako da i oni pomognu kada se dogodi srčani zastoj.

Ovaj javni čas predstavlja samo početak aktivnosti javno-zdravstvene kampanje "Spasi me” a sledeći javni čas najavljen je za polovinu maja meseca, gde će građani ponovo moći da prođu pomenutu obuku.


Kampanja je pokrenuta od strane grupe studenata, članova Sekcije prve pomoci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku matičnog fakulteta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu).

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan