FOTO: Šesti protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu

FOTO: Šesti protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu

U Beogradu se danas održava šesti protest "Srbija protiv nasilja". Kako je najavljeno, okupljeni će, kao i do sada, okupiti ispred Skupštine Srbije, potom šetati skoro tri kilometra i posetiti Vladu, oko koje će napraviti prsten i ostaviti poruke za predstavnike države.

Deo građana došao je do Skupštine noseći zastavu Sretenjskog ustava, ali i kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odelima.

 

Kao i ranije, sa zvučnika u centru grada se čuju zvuci klavira, koje je svirao dečak ubijen u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Glumica Jelisaveta Seka Sablić obratila se sa bine ispred Skupštine, a masa ju je dočekala povicima "Seka, Seka".

– Dolazim ovde sa vama, jer smo svi protivn nasilja. Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje. Nasilje je otimanje zemlje, vode, vazduha, to je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su isterani sa svojih radnih mesta bez ikakvog objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene, to je nasilje. Školski primer nasilja je Skupština – rekla je ona. 

 


Glumac Haždi Nenad Maričić je postavio pitanje da li je iko mogao da pomisli da ćemo budućnost naše dece prodati za 10.000 dinara.

Ako do kraja iduće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik. Sa bine ćemo krenuti u nove akcije, zato vas pozivam da nas sledeći put bude više nego ikad. Nema nazad – poručio je glumac.

Na protestu "Srbija protiv nasilja", posle govora glumaca i profesora na bini, pušteni su baloni sa transparentima na kojima se poručuje šefu Bezbednosno informativne agencije i predsedniku države Aleksandru Vulinu i Aleksandru Vučiću da "odu".

Organizatori protesta kažu da zahtevi ostaju isti.

Smena članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i ukidanje medija koji promovišu nasilje i mržnju.

 

Podsetimo, prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata. Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su posle šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva. 

Oceni vest:
16
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • IZNOGUD

    pre 330 dana i 23 sata

    Toliko bedno i nisko je puštanje muzike ubijenog dečaka da nemam reči.Odvratno skroz koristiti tudju bol i nevolju u ovakve svrhe. Ko je to osmislio treba da odgovara. To je podlo da podlije ne može biti.

    Oceni komentar:
    12
    3
  • Ja

    pre 330 dana i 23 sata

    Koji sljam, prvo u zatvor treba da ode orethodna vlast, steta sto sadasnja vladt ih nije 2012. g. Smestiti u tu sarenu uniformu. Seka Sabljic izgovara reci koje je trebala uputiti pre 2012. g. Kad DS -zuti zatvarali i.otidavali fabrike svojim tajkunima i hiljade radnika iz najvecih fabrika ostajali bez posla, povezanog radnog staza i bez overenih zdravstvenih knjizica, nisu mogli otici u penziju. To je upravo sadasnja vlast sve resila pozitivno. Sram te bilo Seko ko yi daje za oravo da tako laz

    Oceni komentar:
    12
    2
  • Naprdnjacka Smrdija

    pre 330 dana i 22 sata

    Ovaj je mozda bio najbolji, najvise me se svidja!

    Oceni komentar:
    1
    9
  • Naprdnjacka Smrdija

    pre 330 dana i 21 sat

    Vucicu odlazi!

    Oceni komentar:
    2
    11