FOTO: Svečano otvoren "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima  

FOTO: Svečano otvoren "Novi tvrđava teatar" u Čortanovcima  

U petak uveče je u Vili Stanković svečano otvoren ambijentalni pozorišni festival "Novi tvrđava teatar", koji se već sedmu godinu za redom održava na tvrđavi u Čortanovcima.

Čast da Festival otvori ukazana je prvakinji Drame Srpskog narodnog pozorišta Gordani Đurđević Dimić.

Ona je tom prilikom istakla da "živopisni ambijent Vile Stanković, zbog svojih balustrada, zidina i neobične strukture, čini ovaj prostor sasvim dovoljnim i više nego adekvatnim da se u njemu odigra čitavo Šekspirovo delo, ili pak dela raznih domaćih i stranih pisaca. Pored tog bitnog činioca – prelepog ambijenta, selektorka i umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović nas je navikla da ovde gledamo esencijalno važne, najbolje predstave. Ona nas svake godine, iznova podseti na to šta je dobar teatar".


Nakon svečanog govora usledila je premijerna izvedba predstave "Upotreba čoveka" po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića. Reč je o predstavi koju su zajednički pripremali Festival "Novi tvrđava teatar" iz Novog Sada, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Festival Grad teatar iz Budve i East West centar iz Sarajeva. Reprizno izvođenje "Upotrebe čoveka" nas očekuje na poslednjem festivalskom danu – 8. septembra, a predstava će se od oktobra meseca nalaziti na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.


Bio je istinski dramaturški poduhvat "prevesti" na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje – naveo je u razgovoru sa novinarima reditelj Boris Liješević.

Večeras i sutra će se na repertoaru naći predstava "Ana Karenjina" Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan