Francuski institut otvorio foto konkurs "Poezija grada"

Francuski institut otvorio foto konkurs "Poezija grada"

Povodom obeležavanja Meseca frankofonije 2018, Francuski institut u Novom Sadu pozvao je sve amaterske i profesionalne fotografe da potraže inspiraciju u slavnoj francuskoj školi humanističke fotografije i radovima njenih najčuvenijih predstavnika, poput Anrija Kartije-Bresona i Robera Duanoa, kako bi otkrili magiju sopstvenog grada.

Učešće na konkursu je besplatno, a fotografije treba da prikazuju spontane scene iz života, odnosno ljude u gradskom okruženju, u stilu francuske humanističke fotografije i poetskog realizma.

Fotografije treba da budu crno-bele i dovoljno visoke rezolucije za štampu u A3 formatu, navodi se u pozivu.

Svaki učesnik/učesnica može poslati najviše dva rada.

Najbolje fotografije pristigle na konkurs biće predstavljene na zajedničkoj izložbi u martu mesecu, kojom će Francuski institut u Novom Sadu prirediti omaž ovoj slavnoj francuskoj fotografskoj školi.

Informacije o načinu prijave, kao i Pravilnik foto konkursa mogu se pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji organizatora.

Konkurs je otvoren do 28. februara.

Humanistička fotografija, nastala u radničkim i sirotinjskim četvrtima Pariza, svoj procvat je doživela u periodu od 1945. do 1950. godine. Majstori ove fotografije podjednak  akcenat stavljaju na okruženje, kao i na samu temu  fotografije. Njihova dela izgradila su prepoznatljiv dekor i stvorila stil koji se definiše kao "poetski realizam", a karakteristični motivi i teme uključuje šetnje i dokoličarenje po gradskim pločnicima, potragu za savršenim  trenutkom, odnosno za onim "čudesnim u ljudskom društvu".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan