FUTOŠKA PIJACA: Počela prodaja badnjaka

FUTOŠKA PIJACA: Počela prodaja badnjaka

Iako se po običaju badnjak seče na Badnji dan, prodavci su požurili da izlože na pijačnim tezgama badnjake, žito, slamu i pšenicu.

Kao i obično, trgovci na improvizovanim tezgama ispred Futoške pijace nude badnjake različitih veličina i oblika, dekorisane slamom, suvim cvećem, šišarkama i orasima, a ove godine u ponudi su bogato okićeni badnjaci koji više podsećaju na cvetne aranžmane.

Još u ranim jutarnjim časovima prodavci su popunili tezge badnjacima i raznim božićnim aranžmanima, a kupaca je bilo napretek. Kako su za "Dnevnik" prodavci rekli, kupovina badnjaka ipak nije u punom jeku, ali se očekuje sutra i u subotu. Međutim, kupci se ipak raspituju za cene, razgledaju, a ako nađu badnjak koji je baš po njihovom ukusu, ne oklevaju da ga kupe.

Velike grane badnjaka u kasnim prepodnevnim satima već uveliko su bile rasprodate, a koštale su, u zavisnosti od veličine, od 400 dinara naviše. Badnjaci srednje veličine uglavnom se nude za 100 dinara, dok manji, koji su ukrašeni suvim cvećem, orasima, raznim bobicama i pšenicom, koštaju oko 150 dinara. Dovitljivi prodavci čak nude akcije za badnjake i traže za njih svega 50 dinara.

Na većini improvizovanih tezgi može se naći i mlada pšenica u činijama različitih veličina i staje od 50 do 100 dinara, kao i slama u vrećama, koja košta oko 50 dinara. Za one s modernijim ukusom, u ponudi su ikebane koje su ukrašene hrastovim listom, sušenim cvećem i crvenim i zlatnim trakama, pa čak i pšenicom koja može poslužiti kao dekoracija za prazničnu trpezu. Osim toga, na ponekim tezgama u ponudi su i pakovanja oraha u ljusci koji su idealni za ukrašavanje praznične trpeze i badnjaka, a koštaju 100 dinara, te buketi suvog cveća koji staju 250, dok mali venci od slame i bora koštaju oko 300 dinara.

Na Futoškoj pijaci je primetno veća gužva u odnosu na druge dane. Najduži redovi su ispred tezgi sa sušenim voćem. Po rečima prodavaca, uglavnom se pazare sušene smokve i šljive, koje staju oko 400 dinara, očišćeni orasi po 850 dinara, kao i bademi, bundevino seme, lešnici.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan