Ginekološki pregled jednom godišnje spasava živote – iskoristite snagu preventive na vreme

Ginekološki pregled jednom godišnje spasava živote – iskoristite snagu preventive na vreme

"Imala sam 24 godine kada mi je dijagnostikovana cista na jajnicima. Doktor mi je rekao da to nije ništa strašno, ali da je veoma važno da idem redovno na kontrole, jednom godišnje. I ja sam to ozbiljno shvatila. Ni jednu nisam propustila..."


- U 46-oj godini doživela sam moždani udar i pokretljivost mi je bila smanjena. Ali čak ni tada nisam izostajala sa redovnog ginekološkog pregleda 
 kaže Milva Franulović, penzionerka iz Novog Sada.

Nažalost, statistika pokazuje da su žene poput Malve malobrojne. Tek deset odsto starijih od 15 godina iskoristilo je svoje pravo i obavilo preventivni pregled, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “ Dr Milan Jovanović Batut“.Ništa me ne boli, zašto bih išla kod ginekologa. Ima vremena za to, ići ću kada bude trebalo, rečenice su koje najčešće čujemo, izgovaramo kada je u pitanju redovna godišnja kontrola kod ginekologa. A kada zapravo treba?


Kod ginekologa pre pojave bolova

- Zahvaljujući tome što sam svega jednom godišnje izdvajala vreme da uradim ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test i analize briseva, sve promene smo uočavali na vreme. Izbegla sam brojne probleme koji se vrlo lako izrode iz tih promena, mnogo puta sam to imala prilike da vidim – ističe Milva.

Ako čekate bol, to može da znači da ćete se već suočiti sa posledicama, a da vam je na raspolaganju mnogo manje opcija za njihovo uspešno prevazilaženje kaže za naš portal Doc. dr sci med Goran Malenković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista onkologije, saradnik Specijalne ginekološke bolnice Genesis.


- Redovan kontrolni pregled može da pruži puno dragocenih informacija od značaja za reproduktivno zdravlje, kao i za opšte zdravlje žene i to pravovremeno, čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem predupredi ili čak u potpunosti sanira –
  kaže dr Malenković.


Mame, ćerke i bake – zajedno na preglede

Prvi preventivni ginekološki pregled trebalo bi uraditi nakon stupanja u seksualne odnose. Ginekologa je posle toga dovoljno posetiti jednom godišnje. Samo u slučajevima kada postoji od ranije poznata patologija: problemi sa ginekološkim organima poput ciste na jajniku, ranice na grliću, miom, polip endometrijuma, endometrioza, preglede treba planirati češće, u zavisnosti od patološkog stanja koje je prethodilo pregledu, a prema preporuci vašeg lekara, savetuje dr Malenković.

Kada je reč o periodu, preporuka je da to bude nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Pre pregleda 24 časa ne biste trebali da imate seksualni odnos, a prilikom tuširanja koristite blage sapune i izbegavajte kreme i druga sredstva za negu u blizini intimne regije, jer njihova upotreba može da utiče na rezultate testova.Kada postanu mame mnoge žene, zbog dinamike koju ta uloga nosi, odlažu redovan ginekološki pregled. Takođe, gotovo da je uobičajen manir da po završetku perioda rađanja žene zrele dobi ne izdvajaju dovoljno vremena za brigu o zdravlju.

- Upravo je to period kada najveći broj patoloških stanja i malignih bolesti pokaže svoju najveću učestalost, te je neophodno izdvojiti 15 minuta jednom godišnje kako bi se obavio rutinski ginekološki pregled – upozorava dr Malenković.

On dodaje da bolne menstruacije takođe mogu ukazati na brojna patološka stanja u vezi sa reproduktivnim organima i da budu povod za kontrolni ginekološki pregled.

Volite sebe, ne zanemarujte zdravlje

Ako govorimo samo o raku grlića materice, to je bolest koja može da se otkrije na vreme i spreči. A ipak, u našoj zemlji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od te vrste kancera.

- Od trenutka dobijanja infekcije, pa do razvoja raka grlića materice protekne od osam do deset godina. Da bi se na vreme otkrile promene koje mogu da ukažu na mogući razvoj te bolesti, dovoljni su jedan ginekološki pregled godišnje, PAPA test i kolposkopija  naglašava dr Malenković.

On podseća da je tačnost PAPA testa 83 odsto, a da je udružen sa kolposkopijom pouzdan čak 99 odsto.- Mislim da mnoge žene ne shvataju koliko je redovna kontrola važna, nisu, svesne njene snage. Koliko zapravo taj pregled “radi za nas”. Ja uskoro punim 53 godine, u invalidskoj penziji sam, mirna što sam uradila sve što je do mene, sve na vreme. Odreagovali smo u pravom momentu i procenili kada je najbolje da se operišem i time sprečim, sigurna sam, brojne loše posledice – kaže Milva i dodaje koliko mirnije sada uživa u penzionerskim danima. Trudi se da bude aktivna, druži se, ide u pozorište, a svim ženama poručuje:

- Volite sebe! Pregled jednom godišnje nije velika obaveza, ali je dobit neprocenjiva.

Iskoristite priliku da do kraja februara u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis” Novi Sad uradite ginekološki i ultrazvučni pregled, kolposkopiju, Papa test i briseve po ceni od 5.000 dinara.

Termin možete odabrati pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla ili lično u ulici Uroša Predića 4.


PR tekst

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan