Humanitarni zimski bazar za Helenu i Borislava u četvrtak u saletli

Humanitarni zimski bazar za Helenu i Borislava u četvrtak u saletli

Ledena šuma poziva Novosađane da u četvrtak, 29. decembra, od 16 časova posete saletlu Dunavskog parka gde će se u okviru programske "Nedelje heroja" održati humanitarni bazar sa ciljem prikupljanja sredstava za lečenje naših sugrađana obolelih od cerebralne paralize – 11-godišnjeg Borislava Stanojevića i četvorogodišnje Helene Kadrije.

Na bazaru će biti predstavljen izložbeno-prodajni program a sva prikupljena sredstva biće usmerena na lečenje Borislava i Helene. 

Prirodna kozmetika, aksesoari, suveniri, slatkiši i još mnogo toga zanimljivog biće u ponudi i zato nam se pridružite u nameri da zajedno ostvarimo najvažiju prazničnu želju a to je da skupimo sredstva za Helenino i Borislavovo lečenje – navode organizatori kojima su se pridružile porodice i prijatelji malih novosađana za koje se prikupljanju sredstva. 

Bazar će trajati do isteka zaliha.

Borislav Stanojević je dete iz blizančke trudnoće, rođen je pre vremena, kao prvi blizanac. Iz porodilišta je prebačen na neonatologiju i posle deset dana je otpušten kao zdrava beba. Kada je napunio godinu dana, primećeni su motorički problemi – Borislav nije mogao da stoji, niti da hoda, krenuo je na terapije i sa četiri godine mu je dijagnostikovana cerebralna paraliza.

Trenutno se leči u dečijoj bolnici u Novom Sadu. Ide na terapijsko jahanje i na plivanje. Mentalno je očuvan, jako lako se uspostavlja socijalni kontakt sa njim, pohađa osnovnu školu i odličan je učenik. Ima poteškoće u čitanju zbog očnog strabizma. Borislav ustaje iz ležećeg u sedeći stav samostalno.

Potrebni su mu lekovi, suplementi, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, hirurški zahvati i dopaminska terapija sa dijagnostikom u inostranstvu, hidro i hipoterapije, terapije i tretmani, hiperbarična komora, lokomotor, lift rampa, ortopedska pomagala, kao i sredstva za putne troškove i smeštaj.


Helena Kadrija
je rođena 2018. godine kao zdrava beba. Trudnoća je bila održavana, redovno kontrolisana. Do devetog meseca života Helenine sposobnosti su pratile njen uzrast. Sa 9 meseci roditelji primećuju da kod Helene počinju da izostaju sposobnosti koje je do tad savladala i kreću sa specijalističkim pregledima. Nalazi su pokazali da postoji određeno kašnjenje u psihomotornom razvoju. Dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i hipotonija. Helena je krenula na fizikalne terapije. Upornim radom napredak je vidljiv, ali ne i dovoljan.

Helena je neverbalna, ali vedra i nasmejana devojčica. Prohodala je sa dve i po godine. Uživa u igri sa svojim sestrama.

Da bi se iz Helene izvukao maksimum potreban je kontinuirani rad što iziskuje mnogo novca jer se tretmani rade u privatnim ordinacijama a roditelji su do sada iscrpeli sve resurse i ovim putem se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu.

Sredstva su joj potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, genetska ispitivanja, operaciju strabizma, za logopedske tretmane, fizikalne terapije i ostale potrebne terapije.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan