I pored skrining programa za rano otkrivanje karcinoma pluća, i dalje smo lideri u Evopi po smrtnosti

I pored skrining programa za rano otkrivanje karcinoma pluća, i dalje smo lideri u Evopi po smrtnosti

Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, pokazuju poslednji podaci "Global Cancer Observatory", platforme koja prikuplja globalnu statistiku za rak radi informisanja, kontrole i istraživanja o ovoj bolesti.

Ova statistika je poražavajuća, posebno kad se zna da smo jedina zemlja zapadnog Balkana koja je pre dve godine uvela skrining program za rano otkrivanje ove vrste karcinoma.

Institut za plućne bolesti Vojvodine pokrenuo je pilot-projekat ranog otkrivanja raka pluća uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, i to u vreme pandemije korona virusa.

U Institutu u Sremskoj Kamenici uveden skrining program za rano otkrivanje karcinoma pluća

– Ovaj skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), koji može da prikaže manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima, kao što je rendgen. Ovom metodom do sada smo pregledali više od 1.900 pacijenata. Kod 24 pacijenta je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski, a kod 50 odsto njih u početnom stadijumu – objasnio je upravnik Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine dr Goran Stojanović.

Prema njegovim rečima, skriningom su obuhvaćene pre svega visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti. Na ovaj način, zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto.

Statistika

Podaci Instituta za plućne bolesti Vojvodine pokazuju da je prosek starosti lečenih pacijenata od karcinoma pluća 64 godine. Najmlađi pacijent imao je 21 godinu, a najstariji 94 godine. Muškarci prednjače u lečenju karcinoma pluća.

Ovim pregledima su se više odazivale žene i to u 60 odsto slučajeva, u odnosu na muškarce. To ipak ne znači da žene više oboljevaju od raka pluća, nego imaju veću svest o značaju skrininga i prevencije.

Skoro 50 odsto pacijenata, koji su se javili na skrining, bilo je između 60 i 70 godine. Ono što je interesantno jeste da se 87 odsto njih izjasnilo kao aktivni pušači, a samo 13 odsto kao bivši pušači. Statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto. Međutim, zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana, gotovo 40 odsto, puši, podseća "Dnevnik".

DOM ZDRAVLJA: Od danas nova grupa za odvikavanje od pušenja


Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Takođe, ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje ide od 66 do 82 odsto. Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti rano otkrivanje raka pluća i zato smo i pokrenuli skrining – napominje dr Stojanović.

Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim Plućima" napominje da je rak pluća postao gotovo javno zdravstveni problem, jer dnevno oboli skoro 20 novih pacijenata, a čak 13 izgubi bitku sa karcinomom pluća.

Vodeći malignitet po smrtnosti

Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji, dok broj obolelih raste svake godine. Od ove vrste raka, u Srbiji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba. Praktično na svaka dva sata jedna osoba premine. Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja, je rano otkrivanje raka pluća, što u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu. Tada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.

Iz tog razloga potrebno je da ovaj skrining program ne ostane samo pilot-projekat, već da preraste u nacionalnu strategiju države – rekla je Ćorović.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan