ISTRAŽILI SMO: Da li je isplativije kupiti ili praviti zimnicu 

ISTRAŽILI SMO: Da li je isplativije kupiti ili praviti zimnicu 

Krastavac, paradajz, paprika, patlidžan, karfiol, šargarepa, samo su deo asortimana na pijačnim tezgama u Novom Sadu. Ponuda je bogata, a cene prilično "paprene" i za ovo doba godine.

Međutim, kako saznajemo od prodavaca, tako će ostati do kraja sezone i zato se dovodi u pitanje da li se isplati praviti zimnicu i kuvati paradajz. Domaćice su i dalje podeljene i dok jedne tvrde da nemaju novca i vremena da se bakću sa zimnicim te da će je radije kupiti, po potrebi, u marketima, druge ne odustaju od njene pripreme pošto smatraju da je ova u kućnoj radinosti mnogo zdravija, ukusnija i kvalitetnija. 


Zato smo istražili da li je isplativije pripremati ili kupiti gotov proizvod, a naša računica je pokazala da je, obrni-okreni, četvoročlanoj porodici za spremanje zimnice potrebno između
15.000 i 20.000 dinara, a to podrazumeva turšiju, ajvar, kuvani paradajz, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavčiće, pečenu paprika, kiseli kupus, ali i džem i slatko. Ovde smo, naravno, računali i dodatke poput ulja, šećera, sirćeta, soli, konzervansa. U poređenju s prošlom, pripremanje zimnice ove godine je za deset do 20 odsto skuplje. 

Prema trenutnim cenama povrća i voća na pijacama, ove jeseni se ne isplati pravljenje turšije od mešanog povrća, jer za kilogram karfiola treba izdvojiti od 180 do 300, celer staje od 180 do 350, šargarepa je od 40 na Kvantašu do 120 dinara na ostalim pijacama, krastavci, odnosno kornišoni su od 100 do 250 dinara, paradajz – od 200 do 400 dinara, a paprika babura je od 80 do 300 dinara. Valja se pripremati i za kiseljenje kupusa čija je cena na Ribljoj pijaci od 40 do 100 dinara.


Domaćice najviše kupuju roga papriku, za ajvar, ali uzimale su prošlog meseca i paradajz za kuvanje. Babure kupuju za seckanje i pečenje – objašnjava prodavac Dragoslav

Prema njegovim rečima, Novosađanke koje i dalje prave zimnicu kupuju mnogo manje u odnosu na predhodne godine jer je, smatra on, kupovna moć građana srozana na minimum. 

Ukoliko volite kućnu radinost, imajte na umu da za 80 litara kuvanog soka od paradajza treba da uzmete oko 100 kilograma ovog povrća, pod uslovom da nije trulo i prezrelo. Računajte i da oko 20 odsto uvek ode na otpatke, a ukoliko se kupi lošiji, može se desiti da čak polovinu bacite. 

Ako kupujete, u prodavnici za litar kuvanog paradajza treba izdvojiti od 108 do 158 dinara, dok pola litre staje 64 do 82 dinara. Osim toga, u megamarketima, trgovci, često organizuju akcijska sniženja i obaraju cene zeleniša pa se zato mnogi radije odlučuju za kupovinu gotove zimnice. U zavisnosti od gramaže, u prodavnicama
ajvar "Bakina tajna" staje od 420 do 630 dinara, "Dijamant" je od 180 do 250 dinara, "Mamas" – od 680 do 730 dinara, dok ajvar brenda "Moć prirode" staje od 350 do 507 dinara

Tegla kiselih krastavaca košta od 190 do 360 dinara, tegla paprike je od 239 do 350 dinara, a cvekle150 pa naviše

Teglica pekmeza, marmelade i džema od šljive, jabuke, breskve, maline i smokve košta od 250 do 600 dinara.

To je razlog što mnoge, mlađe, ali i one srednjih generacija, Novosađanke odustaju od pravljenja zimnice, te Kaća kaže da zbog posla nema vremena da pravi zimnicu, a po njenoj računici nije ni isplativo. 

Ovo je strašno! Da bih pravila zimnicu, na potrošeni dinar, treba mi još bar dinar. Čega nema, neću ni da jedem i gotova stvar. Kada mi bude trebalo, recimo kiseli kravstavci, kupiću jednu teglu, uzeću pola litre pasiranog paradajza i napraviću čorbu. Zaista ne mogu i o zimnici da razmišljam pored svih računa i problema – revoltirana je Kaća. 

I Ivana kaže da je besmisleno praviti zimnicu, posebno ako se u obzir uzme koliko su poskupeli ulje, šećer, ali i struja. 

S druge strane, penzionerka Marija smatra da se njoj više isplati da pravi nego da kupi zimnicu, ne zbog cene već zbog kvaliteta. Ipak, dodaje da već godinama pravi skromnije, te umesto 40 litara paradajza sada ostavlja svega desetak flaša. Takođe, pekla je papriku, pravila "prevareni" avjar, a i pekmez – onaj od šljiva – nezaobilazan je u njenom špajzu.  


Ranijih godina sam ostavljala i povrće u zamrzivač, međutim, više ne mogu, jer je zaista sve preskupo. Napravim zimnice tek simbolično, a malo ostavim sebi i dedi, malo unukama – zaključila je ova Novosađanka. 

Naša računica kaže da bilo da odlučite za kupovnu ili domaću zimnicu, ove godine ćete biti u velikom izdatku!

A, ako hoćete da vam kupovina ipak prođe lepo, a možda i da dobijete neki savet, posetite omiljenog limanskog piljara:

NOVOSAĐANI: Goran radi u piljarnici i on je omiljeni prodavac na Limanu

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jedi i umri

  pre 134 dana i 2 sata

  Više se ne radi o isplativosti, već o zdravlju. Nikada nisam bio alergičan ni na šta.
  Sad sa 60 godina života sam alergičan na većinu industrijske hrane. Na primenu ovog uvoznog luka u jelima. Za E-dodatke na koje su nas naterali 1987-me na Kopaoniku, znamo šta stavljaju.
  To je istovremeno štit - za sve ono što NE DEKLARIŠU - jer ne postoji standard za to.
  Već to natovu proizvođačkom tajnom, a opasno je u ishrani. Jednostavno, ne moraju da deklarišu u praksi. Dovoljno je što su E deklarisali.

  Oceni komentar:
  1
  9