Istraživanja: Zašto su neki karcinomi zloćudniji

Istraživanja: Zašto su neki karcinomi zloćudniji

Naučno istraživanje pokazalo je zašto su neki karcinomi smrtonosniji od drugih uprkos tome što se čine identičnim, prenosi BBC i to otkriće otvoriće put preciznijem određivanju terapije za svakog pojedinačnog pacijenta.

Naučnici s instituta Frensis Krik razvili su način analize razvoja svakog pojedinog tumora kako bi predvideli njegovo buduće ponašanje.

Istraživanje raka bubrega pokazalo je da su kod nekih pacijenata tumori zloćudniji dok drugi nikad ne postanu agresivni i možda ne trebaju lečenje nego samo praćenje.

- Mi zaista nemamo alate za razlikovanje karcinoma koje treba lečiti i onih koje treba pratiti - kaže naučnica Samra Turajlic.

Jedan karcinom može brzo da usmrti pacijenta dok drugi pacijent, uz naizgled isti takav rak, može da živi decenijama nakon lečenja što predstavlja neizvesnost i za pacijenta i za onkologa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell analiziralo je rak bubrega kod stotinu pacijenata i tim naučnika sproveo je genetička istraživanja kako bi analizirao istoriju svakog raka, poput utvrđivanja očinstva samo mnogo kompleksnije.

S rastom i razvojem karcinomi sve više mutiraju i različiti delovi tih tumora počinju da mutiraju na različite načine.

Naučnici su uzimali brojne uzorke iz različitih delova karcinoma i potom proučavali koliko su ti delovi slični. To im je omogućilo da sastave svojevrsnu evolucijsku istoriju svakog tumora.

 - To takođe može da nam pokaže kojim će se putem razvijati tumor - kaže Turajlic.

Više o ovoj temi pogledajte ovde

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan