ISTRAŽIVANJE: Sve više mladih u Novom Sadu koristi narkotike

ISTRAŽIVANJE: Sve više mladih u Novom Sadu koristi narkotike

Prema različitim istraživanjima, čak 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi 5,9 odsto, a njih 8,8 odsto inhalanse i ekstazi.

Skoro svaki četvrti ispitanik (23,8 odsto) je u svom životu 40 i više puta popio neko alkoholno piće. Cigarete aktivno puši 16,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 15 odsto mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put uzelo sa četrnaest godina. 

- Između desete i četrnaeste godine mladi se prvi put susreću i sa igrama na sreću, a najzastupljenija igra na sreću je kladionica. Nažalost, svaki peti učenik igra kladionicu, a među tom populacijom primetno je i povećanje onih koji patološki kockaju – saopštila je Pokrajinska vlada. 

Sve više mladih ljudi već u pubertetskom uzrastu, eksperimentišući s alkoholom ili psihoaktivnim supstancama otvaraju put ka bolestima zavisnosti.

Uočivši problem, Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kako dalje saopštavaju  realizovali su projekat "Ti odluči", sa ciljem prevencije različitih pojavnih oblika bolesti zavisnosti.

Sve što je potrebno da se sazna o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: alkohola, cigareta, kocke i interneta, može se besplatno pronaći na web sajtu www.tiodluci.rs.

U serijalu od 32 emisije obrađene su teme o različitim bolestima zavisnosti, koje su realizovane uz stručnu pomoć najeminentnijih lekara iz cele Vojvodine, koji se bave ovom problematikom, uz pokušaj da se mladima, ali i njihovim roditeljima ukaže na to, kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, da izbegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć.

- Najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vršnjački pritisak i problemi u porodici. Lako se upadne u zamku svih bolesti zavisnosti, a put ka izlazu ili izlečenju nije ni malo lak. Zabluda je da je lako, a najbolji lek su znanje i poverenje – zaključuju u saopštenju Pokrajinske vlade. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milan

  pre 1570 dana i 14 sati

  Novi Sad je GRAD DROGE na svakom koraku!
  Daleko bolje bi mu pristajalo ime "Evropska prestonica droge", umesto "Omladinska prestonica Evrope 2019" i "Evropska prestonica kulture 2021".
  Kulture? Da čovek ne poveruje - nivo prljavštine, primitivizma i nekulture.. na svakom koraku.
  Bio jednom jedan Novi Sad ... i nestao. Zamenila ga i promenila novopridošla "čaršija" svojim mentalitetom!
  S R A M O T A!

  Oceni komentar:
  0
  0