ISTRAŽIVANJE: Sve više mladih u Novom Sadu koristi narkotike

ISTRAŽIVANJE: Sve više mladih u Novom Sadu koristi narkotike

Prema različitim istraživanjima, čak 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi 5,9 odsto, a njih 8,8 odsto inhalanse i ekstazi.

Skoro svaki četvrti ispitanik (23,8 odsto) je u svom životu 40 i više puta popio neko alkoholno piće. Cigarete aktivno puši 16,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 15 odsto mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put uzelo sa četrnaest godina. 

- Između desete i četrnaeste godine mladi se prvi put susreću i sa igrama na sreću, a najzastupljenija igra na sreću je kladionica. Nažalost, svaki peti učenik igra kladionicu, a među tom populacijom primetno je i povećanje onih koji patološki kockaju – saopštila je Pokrajinska vlada. 

Sve više mladih ljudi već u pubertetskom uzrastu, eksperimentišući s alkoholom ili psihoaktivnim supstancama otvaraju put ka bolestima zavisnosti.

Uočivši problem, Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kako dalje saopštavaju  realizovali su projekat "Ti odluči", sa ciljem prevencije različitih pojavnih oblika bolesti zavisnosti.

Sve što je potrebno da se sazna o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: alkohola, cigareta, kocke i interneta, može se besplatno pronaći na web sajtu www.tiodluci.rs.

U serijalu od 32 emisije obrađene su teme o različitim bolestima zavisnosti, koje su realizovane uz stručnu pomoć najeminentnijih lekara iz cele Vojvodine, koji se bave ovom problematikom, uz pokušaj da se mladima, ali i njihovim roditeljima ukaže na to, kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, da izbegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć.

- Najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vršnjački pritisak i problemi u porodici. Lako se upadne u zamku svih bolesti zavisnosti, a put ka izlazu ili izlečenju nije ni malo lak. Zabluda je da je lako, a najbolji lek su znanje i poverenje – zaključuju u saopštenju Pokrajinske vlade. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milan

  pre 365 dana i 11 sati

  Novi Sad je GRAD DROGE na svakom koraku!
  Daleko bolje bi mu pristajalo ime "Evropska prestonica droge", umesto "Omladinska prestonica Evrope 2019" i "Evropska prestonica kulture 2021".
  Kulture? Da čovek ne poveruje - nivo prljavštine, primitivizma i nekulture.. na svakom koraku.
  Bio jednom jedan Novi Sad ... i nestao. Zamenila ga i promenila novopridošla "čaršija" svojim mentalitetom!
  S R A M O T A!

  Oceni komentar:
  0
  0
isključenja struje bez vode elektrovojvodina Isključenje struje gradonačelnik Miloš Vučević štrajk u pošti isključenje vode zodijak astrologija dnevni horoskop servisne informacije novi sad sahrane novi sad jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije bez struje bebe novorođenčad horoskop vremenska prognoza novi sad pošte srbije Bukovac štrajk poštara raspored sahrana novi sad betanija Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište obustava rada klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija