ISTRAŽIVANJE: U narednih godinu dana skoro 70% građana Srbije želi da promeni posao

ISTRAŽIVANJE: U narednih godinu dana skoro 70% građana Srbije želi da promeni posao

Svaki četvrti će se na taj korak odlučiti isključivo ako bude prisiljen.

Tokom nedavno završenog desetog onlajn sajma zapošljavanja "Virtuelni dani karijere i znanja 2019." sprovedeno je veliko regionalno istraživanje o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla. U istraživanju je učestvovalo 4.000 ispitanika iz četiri zemlje regiona: Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija. 

Iz naše zemlje u istraživanju je učestvovalo nešto više od 1.500 ispitanika od kojih 43% čine zaposleni, isti procenat nezaposlenih i 14% onih koji se i dalje školuju. 

U celom regionu stanovnici Bosne i Hercegovine se najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Sa najnižom prosečnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najveću zaradu očekuju Hrvati. 

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana čak 67% ispitanika iz naše zemlje odgovorilo je potvrdno, dok samo 9% ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti će se na taj korak odlučiti isključivo ako bude prisiljen

Ravno 47% ispitanika iz naše zemlje uopšte ne strahuje za svoje radno mesto, 24% je izrazilo bojazan dok 29% uopšte ne razmišlja o tome. Što se tiče ostalih zemalja iz regiona, u Hrvatskoj je bojazan izrazilo 18% ispitanika, Bosni i Hercegovini 26%, dok građani Makedonije najmanje strahuju (16%). 

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše naših građana bi radilo za kompaniju u stranom vlasništvu (36%), sa druge strane 26% bi radilo za državnu firmu, dok bi 25% najradije bili preduzetnici. Svega 13% ispitanika bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

Građani Srbije očekuju platu od 600 evra: Na postavljeno pitanje o očekivanoj visini zarade kod poslodavca, naši građani bi bili zadovoljni sa prosečnom platom od 600 evra. Građani Hrvatske prednjače u očekivanjima sa prosekom od 1.300 evra. Građani Bosne i Hercegovine bi bili zadovoljni sa platom od 700 evra, dok bi građane Makedonije zadovoljila prosečna plata od 565 evra.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja sremski karlovci servisne informacije Vreme u Novom Sadu betanija bebe dnevni horoskop gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad novosađani sahrane novi sad novosadsko porodilište jkp lisje isključenje vode horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina bez vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad horoskop novorođenčad RHMZ klinika za ginekologiju i akušerstvo NURDOR isključenja struje Isključenje struje Futog crna hronika