ISTRAŽUJEMO: Evo ko trenutno diktira cenu nekretnina na novosadskom tržištu

ISTRAŽUJEMO: Evo ko trenutno diktira cenu nekretnina na novosadskom tržištu

Trenutno stanje na trzištu nekretnina je kao odmeravanje "snaga" kupaca i prodavaca, kaže za naš portal direktor prodaje u agenciji za prodaju nekretnina "Solis nekretnine", Ivan Radulović. Prema njegovim rečima, na tržištu su podjednako zastupljeni i kupci i prodavci, ali u ovom momentu im se želje mimoilaze.

Tržište za promet nekretninama je neumorno i uvek aktivno, samo je pitanje na čiji tas će prevagnuti. Svako tržište ima cikluse, pa tako i u Srbiji, stoga smo do početka ove godine imali tržište prodavaca, što znači da su se prodavale nekretnine po cenama koje su išle na njihovu ruku. Međutim, sada kupci čekaju svojih pet minuta, a to nam pokazuju i izveštaji o realizovanim kupoprodajnim cenama. Kupci čekaju takozvani pad cena, neki 10, a neki 50 odsto pre nego što se odluče da kupe nekretninu. U ovom momentu nije realno da cene "padnu" za 50 odsto, jer novac gubi vrednost, što najlakše možemo da vidimo kroz poskupljenje životnih namirnica, pa tako 100 evra danas i pre pet godina nema istu vrednost, zato je malo verovatno da se cene vrate na period od pre pet godina – objašnjava Radulović.


Prema njegovim rečima, trenutno su sve kupoprodaje koje se ostvare one gde prodavci koriguju cenu na cene koje je kupac spreman da plati. Ako ne urade tako, njihova nekretnina stoji mesecima u ponudi. Sada je vreme da prodavci shvate da cene više neće ići uzlaznom putanjom i da je nastupio period u kome prodajne cene diktiraju kupci.

Potražnja je smanjena. Kupaca, ako pričamo o stanovima, nema više toliko, jer malo njih je spremno da plati visoku cenu stana. Zato su one cene po kojima se sada kupuje znatno niže od cena koje su oglašene, kako za korišćene stanove tako i za novogradnju – predočava Radulović.

Doduše, naš sagovornik ističe da kupaca ima za sve lokacije i sve kvadrature i trenutno ne bi posebno izdvojio nijednu lokaciju niti kvadraturu, jer je mali uzorak.


Što se tiče cena, one variraju od 1.500 evra po metru kvadratnom (na Adicama), pa sve do 3.000 evra po metru kvadratnom( u centru). Cene preko 3.000 evra po metru kvadratnom više nisu prodajne nigde u gradu, iako dosta prodavaca pokušava da to dobije. Prodavci koji još uvek veruju u čuda treba da se vrate u realnost i da slušaju tržište koje im kaže da ukoliko žele da prodaju stan moraju da snize cene. Savet prodavcima je da se obrate agentima za nekretnine od poverenja, koji će ih posavetovati koja je prodajna cena njihove nekretnine i da ne veruju agentima koji "pretvaraju vodu u vino", jer agent za nekretnine magiju stvara onda kada svojim objektivnim stavom poveže kupca i prodavca u realnom vremenu – zaključio je Radulović.

Oceni vest:
18
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Duda

    pre 190 dana i 18 sati

    Ima-nema, hoce-nece...e takvi su nam eksperti pogadjaci....prorocnice sa staklenim kuglama bolje pogadjaju od njih.

    Oceni komentar:
    9
    26
  • Sandra

    pre 190 dana i 17 sati

    ????

    Oceni komentar:
    4
    15
  • Mare kralj

    pre 190 dana i 14 sati

    Jos kada bi se prodavci urazumili svima bi nam bilo bolje i imali bismo sta da kupimo po normalnim cenama…

    Oceni komentar:
    8
    27
  • Nada je poslednja

    pre 190 dana i 14 sati

    Slazem se! Prodavci su odavno poceli da preteruju sa cenama. Obogatili bi se preko noci, a o kucama i da ne govorim! I jeste tacno da su kupci placali te sulude cene ali to vise ne prolazi, sto su dobili, dobili su.

    Oceni komentar:
    8
    35
  • Daki

    pre 190 dana i 11 sati

    Samo strpljenja i bice oni meksi od pamuka
    Bice to 1200€ po kvadratu iu centru. A adice za 600.€ Kada se gradila telepska dolina ja sam tamo vozio materijal u to vreme direktor prodaje D..... M......ć mi je nudio za 450€ po kvadratu...

    Oceni komentar:
    24
    21
  • Goks

    pre 190 dana i 10 sati

    Kako je kad platiš, a znaš da ne vredi toliko?

    Oceni komentar:
    13
    22
  • milan82

    pre 190 dana i 6 sati

    Ne verujte agentima. Zaposleni iz agencije *** cenzurisano ***me je jesenas ubeđivao da kupim stan po 145000e, a druga agencija ga je oglašavala za 130000e. Nije bila greška, zvao i proverio. Toliko o poštenju agenata. A ubeđivao me je da je to bestbuy.

    Oceni komentar:
    4
    15
  • Gagi

    pre 190 dana i 6 sati

    Jos kada bi i agencije bile transparentne kao sto se prica ovde…

    Oceni komentar:
    4
    26
  • ns ja

    pre 190 dana i 6 sati

    Juče ćemo da kupimo povoljnije ???? Gledao stan, kaže meni prodavac, "jaoo što je kriza i pojeftinilo, evo kupiš dva stana od mene treći dobiješ gratis!!!"????????????????

    Oceni komentar:
    14
    10
  • Roki

    pre 190 dana i 5 sati

    Ko je mogao da kupi, već je kupio. Osta samo sirotinja pusta, bez pare u džepu ...

    Oceni komentar:
    8
    31
  • roki

    pre 189 dana i 22 sata

    Kod nas sve stoji naopako. Umesto da se prodavac obeveze i izabere agenciju koja ce da prodaje stan, od kupca se trazi da potpisuje papire pre nego sto je i video nekretninu. Alo. To se tako NE RADI.

    Oceni komentar:
    2
    20
  • verica

    pre 189 dana i 17 sati

    ..."Prema njegovim rečima, na tržištu su podjednako zastupljeni i kupci i prodavci, ali u ovom momentu im se želje mimoilaze."...

    NE SAMO U OVOM MOMENTU nego U V E K!!!

    Oceni komentar:
    0
    16
  • Mile

    pre 189 dana i 10 sati

    dok je ovaca, biće i vune. mnogo je važnije znati šta dobijas za te pare, ok lokaciju, ali ako nemas da se parkiras, zivis u nekom sobicku... solis agencija ima dosta staza, ali sta ce oni kad kupac trazi 3.000€ centar? ne bi ja njih ništa plela, ali mislim da cenu diktira tražnja jer da nema tražnje tj kupaca, džaba bi onaj mogao da traži 3.000€

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Mihajlo

    pre 187 dana i 5 sati

    Jeste da 100e danas i 100e pre 5 godine ne vrede isto kada kupujes hranu ali isto tako ni primanja se nisu mnogo promenila za 5 godina. Sigurno ne onoliko koliko su cene kvadrata otisle. To znaci da prosecan kupac raspolaze sa manje-vise istom kolicinom novca kao i pre 5 godina. Vi nastavite da prodajete stanove krimosima i mutivodama, samo postenih ljudi ima mnogo vise...

    Oceni komentar:
    2
    5
  • Sasa

    pre 96 dana i 2 sata

    A sta mi obicni smrtnici mozemo tu da promenimo?Skoro sam guglao po Solis-u i Be Safe nekretnine da propratim cene kvadrata i u odnosu na nasa primanja cena je prevelika.

    Oceni komentar:
    0
    3