Izmene zakona: Deo odgovornosti u slučaju krađe platne kartice snosiće banke

Izmene zakona: Deo odgovornosti u slučaju krađe platne kartice snosiće banke

Novim zakonskim rešenjima, koja će se naći na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije u petak, 1. juna, odgovornost građana za neodobrenu platnu transakciju sa 15.000 dinara smanjuje se na 3.000 dinara.

Građani će ubuduće, u slučaju da im neko ukrade ili zloupotrebi platnu karticu, odgovarati samo do ovog iznosa, a svu odgovornost iznad 3.000 dinara snosiće banke koje će morati da im nadoknade gubitak, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama.

Kako navode u Narodnoj banci Srbije, ovim se znatno povećava odgovornost banaka u korist građana, a predloženim izmenama i dopunama zakona utvrđuju se i pravila za dodatno unapređenje informisanje i transparentnost u vezi sa naknadama za platne usluge koje banke naplaćuju građanima i privredi.

Građanima će biti omogućeno lakše poređenje naknada koje nude i naplaćuju različiti pružaoci platnih usluga, a na sajtu NBS biće dostupni svi podaci u vezi sa cenom platnih usluga na našem tržištu,  prenosi Radio televizija Vojvodine.

Banke će ubuduće imati obavezu da korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

Biće olakšana i promena banaka kod kojih građani i privreda imaju otvorene platne račune. kako se navodi, daje podsticaj većoj konkurenciji između pružalaca platnih usluga u Srbiji.

Na dnevnom redu sednice parlamenta biće i Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji bi trebalo da unapredi zaštitu korisnika u slučaju kada im se finansijske usluge pružaju preko interneta i mobilnog telefona.

Predlogom Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predviđeno je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica što će omogućiti povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće da građani platnom karticom plate robu i usluge.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan